Cukroví pro začátečníky: Tyhle 3 druhy zvládne připravit každý

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Vosi hnizda
Zdroj: Shutterstock

Některým lidem se do pečení vánočního cukroví nechce, protože je to pro ně náročné. Možná si ale jen vybíráte špatné druhy. Některé jsou totiž hotové doslova během chvíle a zvládne je každý. Cukroví zmíněné v tomto článku dokáže bez problémů připravit i úplný začátečník.

Možná si v kuchyni příliš nevěříte, možná se vám jenom nechce dělat tři hodiny s náročnými druhy cukroví. V obou případech pro vás máme řešení. Tyhle tři druhy totiž zvládnete během chvíle a není na nich vůbec nic složitého.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou klasika, která se dělá snad ve všech domácnostech. Na jejich přípravu budete potřebovat 340 gramů hladké mouky, 190 gramů hery, 115 gramů mletých ořechů, 115 gramů cukru, 1 vanilkový cukr a 3 lžíce mléka.

Všechny ingredience jednoduše smíchejte a vytvořte těsto, které necháte uležet v lednici minimálně hodinu. Potom jím plňte formičky, nebo rohlíčky tvořte tím, že uděláte malé válečky a ty mírně zahnete do půlměsíce. Pečou se na 170 °C asi 12 minut. Na závěr se ještě teplé obalují v moučkovém cukru.

Vosí hnízda

Pokud se vám nechce dělat s cukrovím pečeným, vosí hnízda patří k jednoduchému nepečenému druhu. Na těsto budete potřebovat 150 gramů drcených piškotů, 50 gramů drcených lískových ořechů, 1 bílek, 100 gramů cukru, 60 gramů másla a 2 lžíce kakaa.

Ingredience smíchejte a těsto nechte odpočívat. Mezitím si připravte krém, který vytvoříte ušleháním žloutku se lžící rumu, 60 gramů másla a 50 gramů cukru. Těstem pak plňte formičky na vosí hnízda, zespodu do nich udělejte díru, naplňte je krémem a přiklopte celým piškotem.

Cimpr campr

Tohle cukroví sice není nijak známé, je ale vynikající a na přípravu snadné. Potřebovat budete 280 gramů hladké mouky, 230 gramů másla, 35 gramů moučkového cukru, 50 gramů vlašských ořechů, 50 gramů lískových ořechů a jeden žloutek.

Ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte s ostatními surovinami. Těsto nechte opět odležet v ledničce. Druhý den z něj vytvarujte kuličky, které zmáčknete třemi prsty, čímž ho zdeformujete do typického tvaru. Cukroví se peče na 180 °C zhruba 10 minut. Ještě za tepla se obaluje v moučkovém cukru.

Zdroj: Pro ženy, Český rozhlas Pardubice, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články