Cordon bleu: Obalované kuřecí maso se sýrem pochází z bohatých hostin pořádaných v 16. století

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Cordon Bleu
Zdroj: Shutterstock

Pravděpodobně každý zná obalované kuřecí maso plněné sýrem a salámem. Víte ale, odkud pokrm pochází? A kde se vlastně vzal název Cordon bleu? Prozradíme vám nejen to, ale také jak si jídlo doma velmi snadno připravit.

Cordon bleu je podle webu Tasting Table pokrm, který je vnímán jako nejvyšší úroveň dovedností ve vaření. Le Cordon Bleu je právě proto název jedné z nejuznávanějších a nejprestižnějších kulinářských škol na světě.

Modrá stuha

V překladu znamená Cordon bleu modrou stuhu. Proč právě takový název si jídlo vysloužilo? Výraz pravděpodobně pochází z 16. století, kdy ve Francii vládl král Jindřich III., píše Taste Atlas.

Ten vytvořil řád L’Ordre du Saint-Esprit, jehož symbolem byl kříž visící na modré stuze. A tento řád byl také velmi proslulý bohatými hostinami, které se pro jeho členy dělaly. Právě na nich se poprvé objevilo kuřecí maso plněné sýrem.

Dnes sice Cordon bleu připomíná tehdejší pokrm jen v základu, přesto si ale ponechal svůj název a ve Francii je i nyní vnímán jako jídlo sváteční, kterým je vhodné pohostit uctivé hosty.

Jak na přípravu Cordon bleu

Pokud si chcete jídlo připravit doma i vy, budete k tomu potřebovat lžíci másla, sušený česnekový prášek, tymián, 4 kuřecí prsa, sůl, 4 plátky sýra, 8 plátků šunky, 3 lžíce majonézy, 2 lžíce hořčice a panko strouhanku.

Kuřecí prsa naklepejte, osolte a opepřete. Potom na ně položte dva plátky šunky a plátek sýru. Zabalte je tak, aby z nich při pečení sýr nevytekl. Pak je potřete směsí majonézy a hořčice, do které jste předem přimíchali také tymián a česnek.

Takto připravené maso obalte v panko strouhance a dejte do zapékací misky. Následně dejte jídlo do horkovzdušné fritézy nebo do trouby asi na 30 minut na 180 °C. Cordon bleu se podává s brambory a tatarskou omáčkou, hodí se k němu zeleninová obloha.

Zdroj: Taste Atlas, Tasting Table, The Spruce Eats

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články