Čokoládové kuličky: Připravte si zdravější cereálie než ty přeslazené z obchodu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
nesquik
Zdroj: Shutterstock

Jako malí jsme všichni milovali čokoládové nebo kakaové cereálie s mlékem. Ty jsou i dnes u dětí velmi oblíbené a dají se koupit v obchodech v mnoha podobách. Nejoblíbenější bývají právě ty ve tvaru kuliček. Víte ale, že si je můžete vyrobit i doma? A to ve verzi, na které si pochutnají i dospělí.

Cereálie rozhodně nejsou jenom snídaní pro děti. Někdy si každý z nás rád dá misku müsli s mlékem. Pokud kromě klasických ovesných vloček milujete právě i čokoládové kuličky, máme pro vás návod na jejich zdravější verzi.

Doma si cereálie připravíte velmi snadno a rychle a pochutnat si na nich může celá rodina. Navíc se nebudete muset bát, že nevíte, co jíte, budete mít totiž přesný přehled o tom, jaké suroviny byly na výrobu jídla použity.

Zdravější verze cereálií

I když jsme v dětství křupavé čokoládové kuličky milovali všichni a dodnes jsou oblíbené, jejich složení není úplně ideální. Přitom se ale dají doma udělat chuťově téměř k nerozeznání a ještě ke všemu zdravější. Nic složitého na tom není.

Na přípravu cereálií budete potřebovat 100 gramů ovesných vloček, 30 gramů ořechů (ideálně mandle a kešu), jednu odměrku proteinu, 15 gramů kakaa, bílek, 10 gramů kokosového oleje, 20 mililitrů vody a med.

Vločky i oříšky rozmixujte najemno. Přidejte k nim zbytek surovin a vzniknout by vám mělo jemné těsto. To bude poměrně tuhé, půjdou z něho ale přesto dobře tvarovat malé kuličky. Je to trochu pracné, ve výsledku se to ale vyplatí.

Kuličky se pak pečou zhruba 15 až 20 minut na 180 °C. Plech si samozřejmě vyložte pečicím papírem. Nakonec by měly vzniknout kuličky, které budou pevné, a aniž by se rozbily, budete je moci sesypat do krabičky. V té je skladujte na chladném místě.

Méně cukrů, více bílkovin

Oproti běžným cereáliím z obchodu je podle serveru Refresher tato verze mnohem zdravější. Obsahuje totiž sotva polovinu sacharidů, na druhou stranu má ale daleko více bílkovin. Je tak jako snídaňový pokrm daleko vhodnější jak pro dospělé, tak i pro děti.

Na 100 gramů cereálií připadá pouze 400 kalorií, dále pak 24 gramů bílkovin, 41 gramů sacharidů a 18 gramů tuků. Pokud tedy milujete cereálie, ale odpouštíte si je kvůli jejich složení, s tímto receptem se už víc nemusíte ničeho obávat.

Zdroj: Top recepty, Bez hladovění, Refresher

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články