Co se zbylým cukrovím: Zvířatům ani do mrazáku ho nedávejte. Zpracujte ho v chutné dezerty

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
cukrovi
Zdroj: Shutterstock

I letos jste nejspíš před Vánoci upozorňovali zbytek rodiny, aby vám cukroví neujídal. A i letos vám tak jistě v současné době zbývají plné krabice kousků, které se nestihly sníst. I když zamrazit cukroví se zdá jako dobrý nápad, chuť na něj přes rok nedostanete. Kdyby ano, nebylo by rozmražené příliš chutné. Co tedy se zbytky cukroví dělat?

Odpověď přináší například server Náš region, podle kterého je jednou z možností rozdat ho bezdomovcům nebo ho jiným způsobem předat potřebným. Existuje ale i další možnost – z cukroví se dají upéct chutné dezerty.

Co s cukrovím rozhodně nedělat?

Lidé přebytky cukroví často mrazí, což není dobrý nápad, protože si na něm pak už nikdy nepochutnáte.

Zbytky rozhodně nedávejte domácím zvířatům. Pro psa i kočku jsou nebezpečné rozinky, oříšky, čokoláda i alkohol, takže jim dobře určitě neuděláte.

Stejně tak nesypte nadrobené cukroví do krmítek ptákům. Některé suroviny z pokrmu by jim nemusely udělat dobře a mohly by mít za následky i jejich smrt.

Připravte si chutný dezert

Z cukroví se dá udělat hned několik dezertů, na kterých si pochutnáte. I když už máte pocit, že vám leze sladké dokonce i ušima a nechcete ho ani vidět, u těchto buchet či koláčů neodoláte. Jeden z receptů, na který potřebujete pouze 4 další suroviny, přináší například Blesk.

Potřebujete jen semleté vánoční cukroví, mléko, prášek do pečiva, mouku a vajíčko. Sypkou hmotu z cukroví smíchejte se všemi surovinami tak, aby vzniklo hladké a trochu tekuté těsto, které bude mít konzistenci jako na bábovku. Následně pak moučník pečte v moukou vysypané troubě zhruba 40 minut na 180 °C.

Rumové řezy

Dalším dezertem, který velmi snadno připravíte ze zbytků pracen a vanilkových rohlíčků, jsou rumové řezy. Na ty budete dále potřebovat 200 gramů polohrubé mouky, 100 gramů cukru, 4 vajíčka, prášek do pečiva, sůl, kůru z citronu a horkou vodu.

Na náplň pak kromě cukroví použijte smetanu ke šlehání, 3 lžíce rumu, změklé máslo a čokoládovou polevu. Nejprve si z mouky, cukru, vajíček a prášku do pečiva připravte těsto. To rozložte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný hlubší plech.

Potřete ho náplní z rozemletého cukroví s rumem a přidejte další vrstvu těsta. Koláč potom pečte zhruba 40 minut na 180 °C.

Server Litoměřický deník doplňuje, že pokud by vám cukroví z Vánoc nezbylo, dají se rumové řezy udělat například i z rozdrobených sušenek.

Zdroj: Blesk, Náš region, Litoměřický deník, Apetit online

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články