Cmunda po kaplicku je starý recept, který kombinuje chuť brambor, zelí a uzeného masa. Na první pohled se možná jedná o klasické bramboráky, od těch běžných se ale přípravou mírně liší a především se zcela jinak servírují.
Recept se v naší rodině předává z generace na generaci. Cmunda je naše oblíbené jídlo, které děláme nejčastěji k obědu, dá se ale konzumovat i jako větší večeře. Příprava je velmi snadná, i když jí musíte obětovat trochu toho času stráveného u plotny.
Bramborové placky s mlékem
Na přípravu samotných bramborových placek budete potřebovat 600 gramů brambor, 150 gramů hladké mouky, vajíčko, sůl, pepř, majoránku a 3 stroužky česneku. Až do tohoto bodu to možná zní jako běžné bramboráky.
Do těsta na cmundu se nicméně ještě přidává mléko, které pokrm zjemní, a bramborové placky pak budou chutnat značně odlišně od těch, na které jste běžně zvyklí.
Syrové brambory nastrouhejte najemno, smíchejte je se zbytkem surovin a vytvořte těsto, ze kterého budete na pánvi připravovat vláčné placky. Cmundu smažte na rozpáleném oleji dozlatova.
S uzeným a se zelím
Další výrazný rozdíl mezi bramboráky a cmundou je v tom, jak se pokrm podává. Bramboráky si člověk dá obvykle samotné nebo s nějakou tou masovou směsí. Cmunda se ale běžně podává s uzeným masem a zelím.
Na správně ochucené zelí budete potřebovat cibuli a špek, které s ním smícháte. V receptu se pak běžně používá ještě jeden najemno nastrouhaný uvařený brambor, který se do zelí vmíchá, aby mělo hustší konzistenci.
Cmunda po kaplicku je sytý recept, na kterém si pochutná celá rodina. Vyzkoušejte si ho doma připravit i vy a uvidíte, že si ho jistě oblíbíte. A pak ho možná budete stejně jako moje rodina připravovat minimálně jednou do měsíce.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová