Máte rádi netradiční kombinace chutí? Zkoušíte často experimentovat a maso spojovat se sladkými nebo kyselými věcmi? Citronové kuře byste v takovém případě měli rozhodně vyzkoušet. Já sama jsem receptu nejprve příliš nevěřila, dnes jde ale o jedno z mých nejoblíbenějších jídel.
Citronové kuře je maso zapečené s plátky kyselého ovoce a kořením, které se podává obvykle s hranolky či bramborami. Jeho příprava je poměrně snadná a výsledek vás mile překvapí. Pokud vás zajímá, jak kuře s citronem chutná, vyzkoušejte si pokrm doma připravit i vy.
Recept na citronové kuře
Na přípravu jídla budete potřebovat kuřecí stehna a prsa s kůží, citronovou kůru, citronovou šťávu, česnek, tymián, rozmarýn, sůl, pepř, máslo a několik plátků citronu na ozdobu.
Ve větší míse si nejprve připravte marinádu, do které kuře naložíte. Vytvoříte ji z citronové šťávy a kůry, tymiánu, prolisovaného česneku, soli, pepře a rozmarýnu. Špičkou ostrého nože nařízněte spodní stranu každého kuřecího kousku.
Díky tomu bude mít marináda možnost se do masa pořádně vsáknout. V citronové lázni nechte kuře alespoň 3 hodiny, ideální ale je připravit si ho už večer a nechat ho marinovat přes noc.
Do trouby s tím
Kuře dejte do pekáče a podlijte ho zbytkem marinády. Přidejte k němu také několik koleček citronu s očištěnou kůrou. Každý kousek masa potřete máslem a kuře pak pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut.
Pak ho znovu potřete máslem, snižte výkon trouby na 170 °C a kuře dopékejte pomalu ještě 20 minut. Bude díky tomu křupavé a šťavnaté. Po dopečení nechte maso před servírováním 10 minut odpočinout.
Pak už jen stačí připravit k němu hranolky nebo brambory a můžete podávat. Na talíři se kuře zdobí plátky čerstvého citronu. Vynikající k němu je česnekový dresink, který ve spojitosti s kyselou chutí vytvoří dokonalý požitek.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová