Čínská česneková omáčka je skvělá k nudlím, hodí se báječně ale také k rýži. Připravíte ji snadno a rychle a dochutit s ní poté můžete mnoho jídel. Navíc je zdravá a pro svou typickou chuť velmi oblíbená.
Pokud milujete čínskou kuchyni, minimálně jednou jste si už v restauraci dali nudle nebo rýži s česnekovou omáčkou. Ta se hodí jak k masovým, tak i zeleninovým pokrmům, skvěle chutná i s tofu a zamilují si ji i vegetariáni. Naučte se ji připravovat doma.
Příprava česnekové omáčky
Na česnekovou omáčku budete potřebovat 5 větších stroužků česneku nasekaných najemno, zázvor, lžíci olivového oleje, půl hrnku kuřecího vývaru, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rýžového octa, javorový sirup, 2 lžíce ostré omáčky, kečup, kukuřičný škrob a 2 lžíce vody.
V míse nejprve smíchejte vývar, sójovou omáčku, ostrou omáčku, ocet, kečup a javorový sirup. V menší misce smíchejte kukuřičný škrob s trochou vody. Na pánvi rozehřejte olej a dejte do něj nadrobno pokrájený česnek a zázvor.
Jakmile se obojí trochu osmahne, přilijte vývarovou směs. Přiveďte vše k varu a 2 minuty míchejte. Potom přilijte škrob, snižte plamen na minimum a ještě 2 minuty míchejte. Omáčku pak nechte vychladnout a přelijte ji do uzavíratelné sklenice.
Využití česnekové omáčky
Česneková omáčka má tu výhodu, že je velmi univerzální. Hodí se ke kuřecímu masu, hovězímu, kachně, krevetám i zelenině. Polít s ní můžete jak rýži, tak i nudle.
Je tak jen na vás, jak ji budete využívat. V čínských restauracích se nejčastěji podává ke kachně a nudlím, polévají se s ní ale i další pokrmy, a někdy se dokonce servíruje na stůl, aby měl člověk sám možnost s ní své jídlo vylepšit.
Zdroj: Ela Vegan, My Dainty Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová