Churros: Španělský hit, na nějž se stály fronty v létě v Mělníku i o Vánocích v Praze

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
churros
Zdroj: Shutterstock

Každá země má na Vánoce své speciální zvyky a svá speciální jídla, která nesmí chybět na sváteční tabuli. Ve Španělsku si svátek lidé nedovedou představit bez churros – podlouhlého sladkého pečiva sypaného cukrem, které se namáčí v karamelu nebo čokoládě.

Španělé na štědrovečerní večeři čekají až do 11. hodiny večerní. Teprve potom se celá rodina sejde u stolu, společně se nají a jako dezert si dají sladkou laskominu, bez které by to pro ně nikdy nebyly ty pravé Vánoce.

A to i přesto, že nejde typicky jen o sváteční pokrm. Churros je sladkost, kterou Španělé jedí i během roku, píše server Mommy Mouse Clubhouse. Přesto je pro ně ale během Vánoc tak nějak svátečnější.

Churros se letos probojovaly i na některé letní festivaly či vánoční trhy. Naše redakce na ně narazila v létě v Mělníku, kde se na ně stála fronta, i na náměstí Míru v Praze, kde o tuto španělskou cukrovinku byl rovněž velký zájem.

Pokud jste ještě neměli možnost tento pokrm ochutnat, rozhodně byste to měli změnit. Churros si snadno připravíte i doma. Nepotřebujete na to vlastně nic moc speciálního. Recept je navíc velmi jednoduchý a rychlý.

Nenáročný recept

Na přípravu domácích churros budete potřebovat 310 mililitrů plnotučného mléka, 60 gramů másla, 15 gramů třtinového cukru, špetku soli, 140 gramů hladké mouky, 3 vajíčka, olej na smažení, 150 mililitrů smetany ke šlehání a 100 gramů kvalitní čokolády. Na obalení si připravte skořicový cukr.

Nejprve dejte do hrnce mléko, sůl, máslo a cukr a na mírném plamenu za stálého míchání přiveďte vše k varu. Mělo by vám vzniknout těsto, které pak přesuňte do mísy a přidejte 3 vajíčka, jež do něj zapracujte šlehačem. Takto připraveným těstem naplňte zdobící sáček s širší špicí.

Těsto pak vymáčkněte do rozpáleného oleje, kde se usmaží v typické tyčky. Kolem Vánoc se ale často dělají také tvary hůlek nebo podkoviček. Následně pak churros osušte na papírovém ubrousku a obalte ve skořicovém cukru.

Ze smetany a čokolády si mezitím připravte ve vodní lázni polevu. Tou můžete buď churros rovnou polévat, nebo ji nechat řidší a cukroví do ní následně namáčet.

Vláčné pečivo si vychutná celá vaše rodina a vy jistě hned pochopíte, proč bez něj Španělé na svátky i během roku nedají ani ránu.

Jedinou nevýhodou je, že nejde právě o zdravou pochoutku. Nic by se tak nemělo přehánět. Rozhodně se churros nepřejezte, ať vám to žaludek nemá za zlé.

Zdroj: Mommy Mouse Clubhouse, Top recepty, Happy Foods Tube

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články