Buffalo květák: Zdravé vegetariánské jídlo pro milovníky ostrých chutí

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Bufallo kvetak
Zdroj: Shutterstock

Květák se dá připravit na mnoho způsobů. Zapečený, smažený, jako květákový mozeček nebo s uzeným do placiček. Už jste ale slyšeli o pečeném Buffalo květáku? Jde o vynikající pokrm, který si po prvním ochutnání zamilujete.

Květák je nízkokalorická zelenina. Má vysoký obsah vlákniny a díky tomu dokáže zasytit na delší dobu. I proto se jeho konzumace doporučuje při dietách, uvádí WebMD.

Obsahuje velké množství vitamínu C a K, dále také kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík. Květáku jeho typickou chuť dodávají hořčičné glykosidy, které například snižují riziko vzniku rakoviny nebo jsou účinné proti bakteriím, doplňuje Healthline.

Buffalo květák

Mnoho lidí zná americkou klasiku, kterou jsou Buffalo wings, tedy kuřecí křidélka fritovaná v ostřejší omáčce. Napadlo vás ale někdy, že se na tento způsob dají dost dobře připravit i kousky květáku?

Jedná se o ideální pokrm pro vegetariány, kteří si tuhle pochoutku rádi dopřejí v bezmasé verzi. Příprava pokrmu je velmi jednoduchá. Hodí se k němu potom hranolky, americké brambory i bramborová kaše, chybět samozřejmě nesmí ani česnekový jogurtový dip.

Jak na přípravu pokrmu

Na Buffalo květák budete potřebovat středně velký květák, 3 lžíce polohrubé mouky, 250 mililitrů mléka, sůl, mletou sladkou papriku, tymián, sušený česnek, pepř, olej, 50 gramů másla a chilli omáčku.

Květák omyjte a dobře osušte. Rozdělte ho na růžičky tak, aby výsledné kusy zhruba odpovídaly velikostí kuřecím křídlům. V míse smíchejte mouku, sůl, mléko a koření. Vytvořte hladké těstíčko, do kterého květák obalíte. Potom ho dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Květák se peče asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím smíchejte rozpuštěné máslo s chilli omáčkou. Tou potom květák potřete a nechte ještě 5 minut péct. Jídlo nakonec podávejte s ostřejšími omáčkami a bramborovou přílohou.

Zdroj: Prima Fresh, Božsky jez, Božsky žij, iReceptář, Health, Healthline, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články