Buchtičky se šodó: Připravte si doma ty skutečné. S těmi ze školní jídelny nemají moc společného

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
buchticky se sodo
Zdroj: Mária Rušinová / CNC / Profimedia

Buchtičky se šodó bývaly jedním z mých oblíbených jídel ze školní kuchyně. Nejde o to, že by to byla nějaká extra dobrota, ale nedalo se na nich nic pokazit. To jsem si tedy myslela ještě před pár lety. Pak mi ale někdo řekl, že to, s čím buchtičky ve školách podávají, nemá s pravým šodó nic moc společného.

Jde v podstatě jen o rozteklý vanilkový pudink přelitý přes buchtičky. Přesto děti toto jídlo milují. A někdy ho mají rádi i dospělí. Teprve až ochutnáte pravé buchtičky se šodó, zamilujete si tento sladký recept a budete o něm básnit do konce života.

Pravé šodó se vyrábí z bílého vína. To je možná jeden z důvodů, proč se ve školní kuchyni nikdy nepodává dětem. Jenže ve skutečnosti se při správném zpracovávání všechen alkohol z pokrmu vypaří. Málokdo by tak poznal, jaká byla původní přísada.

Mnohem pravděpodobnější je, že je dnešní doba jednoduše uspěchaná a lidé mají tendenci si práci zlehčovat. Zvlášť pokud vaříte pro několik desítek, někdy i stovek strávníků. Pak je jednodušší buchtičky (navíc obvykle kupované) zalít pudinkem…

Pravé buchtičky s pravým šodó

Když jsem dělala buchtičky se šodó poprvé, koupila jsem buchty v obchodě a s pudinkem je podávala své babičce. Ta mi následně objasnila, že i když je to jídlo dobré, nemá s pravým receptem nic společného. A pak mě naučila verzi, kterou vařím dodnes.

Jak krém, tak i samotné buchtičky si připravuji sama doma. Není na tom nic moc složitého a trochu té práce navíc se rozhodně za ten požitek vyplatí.

Na buchtičky budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 40 gramů krupicového cukru, jeden žloutek, droždí, 125 mililitrů mléka, máslo a sůl.

Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte tři lžíce mouky, cukr a nechte vzejít kvásek. Mezitím si do velké mísy připravte těsto ze zbytku mouky, žloutku, soli, cukru a změklého másla.

Směs promíchejte, přidejte kvásek a nechte vše na teplejším místě kynout. Z těsta pak vytvarujte malé kousky, které pečte zhruba 20 minut na 180 stupňů.

Mezitím si můžete připravit pravé šodó, na které budete potřebovat 250 mililitrů bílého vína, 4 žloutky, 80 gramů cukru a trochu drcené vanilky.

V horké vodní lázni ušlehejte žloutky s vanilkou, následně přidejte cukr a bílé víno. Vše pořádně delší dobu míchejte, velká část alkoholu se odpaří. Následně pak šodó na buchtičky nalévejte ještě horké.

Ačkoli zní recept jednoduše, výsledkem je vynikající souhra chutí, na které jen tak nezapomenete. A s tím, co si pamatujete ze školní jídelny, se tato verze opravdu nedá srovnávat.

Zdroj: OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články