Bez soffritta se neobejde žádná italská babička. Pár surovin a máte základ pro mnoho pokrmů

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
soffritto pokrm
Zdroj: Shutterstock

Soffritto dokáže průměrný pokrm proměnit ve vynikající a je velmi důležitou složkou italské kuchyně. Ve spojení se správným kořením se jeho chuť projeví v jakémkoli pokrmu a vy tak získáte skvělé jídlo, které budete chtít připravovat znovu a znovu.

Stejně jako nemůžete mít dobře postavený dům bez položení základů, nemůžete mít lahodnou mísu rizota, minestrone nebo mnoha dalších pomalu vařených italských pokrmů bez přidání soffritta.

Co je soffritto?

Soffritto je aromatická směs na kostičky nakrájené cibule, mrkve a celeru, jemně povařená na olivovém oleji nebo másle. Italské slovo soffritto vlastně znamená „pomalu osmažený“ a popisuje proces pomalého vaření této zeleniny.

Pomalým restováním směsi zeleniny se díky nízké teplotě a velkému množství olivového oleje uvolní přirozené chutě jednotlivých prvků. Ty se pak použijí jako základ, na němž se vytvoří ještě bohatší chuť.

Ačkoli je soffritto často spojováno s pomaleji vařenými pokrmy, jako jsou polévky, omáčky a dušená jídla, hodí se také jako lehká omáčka, která doplní mastné rybí pokrmy.

Jak se soffritto vyrábí?

Klasický recept na soffritto se může lišit napříč italskými regiony, základními surovinami ale jsou cibule, mrkev a celer, většinou v poměru 2:1:1. Zeleninu je nutné nakrájet na stejně velké kousky, čím menší, tím lepší pro rychlejší přípravu. Po nakrájení na požadovanou velikost je čas na smažení. Použijte pánev a velké množství olivového oleje, jemně olej zahřejte a poté zeleninu smažte jen pět minut pro lehčí chuť směsi nebo až 25 minut pro silnější chuť.

Ve výsledku by zelenina měla být měkká a karamelizovaná. V některých italských oblastech lze místo olivového oleje použít máslo. Do směsi můžete samozřejmě přidat i další ingredience jako česnek nebo pancettu, čerstvé bylinky jako rozmarýn, bobkový list a tymián, sušené chilli vločky či rajčatový protlak. Cibuli můžete také nahradit pórkem, červenou cibulí nebo šalotkou.

Čerstvě připravená směs soffritto je vždy nejlepší. Určitě však můžete udělat velkou dávku battuto (syrové nakrájené zeleniny, která se použije do soffritto) a dát zmrazit.

Recept na soffritto

Následující recept pochází z webu The Clever Meal. Budete na něj potřebovat 1 středně velkou cibuli, 1 středně velkou mrkev, 1 řapíkatý celer a 1 až 2 lžíce extra panenského olivového oleje nebo másla.

Zeleninu omyjte, oloupejte cibuli, mrkev a u celeru odstraňte listy. Ostrým nožem nakrájejte cibuli, mrkev a celer na drobné kostičky. Snažte se zachovat stejnou velikost.

Na pánvi nebo v hrnci na mírném až středním ohni rozehřejte olivový olej, stačí 1 až 2 lžíce (nebo stejné množství másla). Když olej začne prskat, přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a za častého míchání ji orestujte.

Podle potřeby snižte teplotu a pokračujte v restování, dokud zelenina nezezlátne. Bude to trvat minimálně 5 až 20 minut, podle toho, jak moc silnou chuť chcete.

Když je soffritto téměř hotové, můžete přidat prolisovaný česnek, aromatické bylinky, koření nebo víno. Pořádně promíchejte, vařte ještě 1 až 2 minuty. Následně přidejte zbytek ingrediencí podle receptu, který chcete připravit.

Zdroj: The Clever Meal, Tasting Table, CucinaByElena

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články