Máte doma chléb, kterého se potřebujete zbavit? Jednou z možností je připravit si z něj tradiční bavorské špekové knedlíky. Jedná se o v Německu oblíbenou pochoutku, která se servíruje k masovým pokrmům a vynikající je také se zelím.
Knedlíky se dělají i u nás v České republice, obzvláště oblíbené jsou ale v již zmíněném Německu, dále pak v Rakousku a také Itálii. Jde o náhražku houskových knedlíků, která v sobě už nějaké to maso sama o sobě má.
Jídlo ze zbytků
Při přípravě bavorských špekových knedlíků spotřebujete zbytky chleba, které byste jinak museli vyhodit. A i přesto, že jde o jídlo ze zbytků, jedná se o lahůdku, které nebudete mít nikdy dost.
Na přípravu budete potřebovat 4 rohlíky nebo krajíce chleba, šálek mléka, lžíci másla, 1 cibuli, 100 gramů uzené slaniny, 2 velká vejce, nasekanou petrželku, lžičku soli, černý pepř a muškátový oříšek.
Jak na přípravu knedlíků
Oschlé tvrdé pečivo nakrájejte na kostičky a zalijte zhruba na 20 až 30 minut teplým mlékem. Na pánvi si rozehřejte máslo, osmahněte na něm cibulku, přidejte uzenou slaninu a nechte vše provonět.
Cibuli se slaninou přidejte k pečivu v mléce, přimíchejte vajíčka, petržel, podle chuti pepř, sůl a muškátový oříšek. Rukama směs řádně prohněťte. V žádném případě nepřidávejte mouku. Pokud je směs řídká, můžete přisypat strouhanku.
Navlhčenýma rukama pak vytvořte z těsta několik větších kulatých knedlíků. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Knedlíky do ní vhoďte a nechte na mírném plamenu vařit asi 15 minut.
Následně je ještě teplé servírujte k vepřovému masu se zelím nebo omáčkám. Z jídla, které je už samo o sobě vynikající, udělají tyhle knedlíky lahůdku, na kterou v životě nezapomenete.
Zdroj: Daring Gourmet, Dobbernation Loves
Autor: Šárka Cvrkalová