Antistresová dieta: Projezte se k tomu, aby vám bylo lépe

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Stres
Zdroj: Studio Romantic / Shutterstock.com

Cítíte, že jste neustále ve stresu, kterého se nemůžete zbavit? Už vás možná napadlo, že byste měli vyhledat odborníka a stres a úzkosti začít řešit. Tak zpozorněte! Možná totiž bude stačit změna ve vašem jídelníčku. Projezte se k tomu, aby vám bylo lépe.

Za stresem stojí kortizol a právě ten lze snížit pomocí některých jídel nebo doplňků stravy. Nejdříve si tedy něco řekneme právě o tomto hormonu, a poté vám představíme nejlepší potraviny na jeho snížení.

Za vším hledej kortizol

Kortizol lze jednoduše popsat jako stresový hormon. Abychom k němu byli spravedliví, není na to sám, ale je tím hlavním spouštěčem. Jakmile se vaše tělo dostane do stresové situace, tak začne vylučovat tento hormon.

Pomocí kortizolu tělo rychle mobilizuje glukózu, která následně pohání svaly a dodává tělu přirozenou energii, abyste stres zvládli.

Jednou za čas to nevadí, ale jakmile je ve vašem těle neustále zvýšená hladina kortizolu, už to je problém. Mezi příznaky zvýšené hladiny kortizolu pak patří například únava, bolesti hlavy, zažívací problémy, snížená imunita či nadváha.

Možná právě prožíváte svůj „aha“ moment, kdy vám dochází, že jste opravdu stále ve stresu a že jsou vaše potíže způsobené právě tímto hormonem.

Kromě toho, že byste samozřejmě měli snížit množství stresu, přidat spánek, pravidelné cvičení a relaxaci, můžete navíc změnit jídelníček.

Jídlem proti stresu

Hlavní zásadou, jak zatočit s kortizolem, je snížení příjmů potravin s přidaným cukrem či jinými rafinovanými sacharidy. Dle serveru Shaped by Charlotte byla dokonce strava s vysokým obsahem cukru spojena s kognitivními poruchami a emočními poruchami, jako jsou úzkost a deprese.

Naopak je třeba do jídelníčku zařadit co nejvíce vlákniny. Vláknina totiž pomáhá předcházet drastickým výkyvům hladiny cukru v krvi, které vedou k náladovosti, únavě a podrážděnosti, což vede k dalšímu stresu.

Do jídelníčku zařaďte ryby, jako jsou losos, makrela či pstruh, které obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Potraviny bohaté na omega-3 obsahují buď kyselinu alfa-linoleovou (ALA), nebo dvě esenciální mastné kyseliny, a to kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). EPA a DHA regulují neurotransmitery a podporují zdravou funkci mozku.

Server Medical News Today dále přináší studii, dle které suplementace těchto dvou kyselin vede ke snížení úzkosti.

Důležitou součástí vašeho jídelníčku by také měla být vejce. Ta obsahují tryptofan, aminokyselinu, která pomáhá vytvářet serotonin. A serotonin, jak je známo, je hormon štěstí.

Jistě vás potěší, že mezi potravinami snižujícími stres je i čokoláda. Ale pozor, nejedná se o mléčnou! Čokoláda by měla obsahovat alespoň 70 % kakaa a samozřejmostí je, že ji nesníte celou. A její zařazení mezi potraviny snižující stres je zřejmé: zlepšuje náladu.

Výbornými antioxidanty, které mají vliv na naši úzkost, jsou oříšky. Jsou zdrojem vitaminů E a dle některých studií právě jeho nedostatek způsobuje úzkosti.

Z jídelníčku naopak vyřaďte kávu (nebo alespoň snižte denní dávku), alkohol a umělá sladidla.

Zdroj: Shaped by Charlotte, Medical News Today, National Library od Medicine

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články