Byly potraviny kvalitnější v době komunismu? Povíme vám, jak to bylo doopravdy

od Nikola Jaroschová
Zdroj: Profimedia

Supermarkety plné zahraničního ovoce a zeleniny, jogurty s minimálním obsahem mléka a sladkosti plné umělých látek. V dnešní době si lidé zvykli, že musí dávat pozor, aby nekoupili zajíce v pytli. Otázkou ovšem zůstává, zdali tomu tak bylo i v minulém režimu. Ti, kteří tuto dobu pamatují, říkají, že potraviny byly mnohem kvalitnější.

Exotické ovoce bylo výsadou

V době komunismu nebylo zvykem nakupovat běžně citrusy, banány nebo jiné exotické produkty, které dnes bereme jako samozřejmost.

Na banány nebo pomeranče se stály dlouhé fronty a mnohdy pomáhalo mít v obchodě zaměstnaného někoho z rodiny. Pak jste mohli být jedni z těch šťastlivců, již si vychutnali zahraniční speciality.

Mnoho odborníků v dnešní době však zastává názor, že pro lidské tělo je mnohem zdravější konzumovat zdejší sezónní potraviny, a proto tuto skutečnost v době socialismu považují za prospěšnou. Lidé si mohli dát chutný pomeranč, ale nedělali si každý den smoothie hned z několika kusů.

Recenze a testy

V současnosti je také jednodušší založit časopis, internetovou stránku nebo jinou formu, jak se spojit s lidmi. Díky těmto médiím se šíří informace, testy, recenze a názory těch, kteří už potraviny nebo i jiné produkty vyzkoušeli.

Výrobci si proto musí dávat mnohem větší pozor na to, co do svých produktů dávají, jelikož by jen jediná internetová recenze mohla položit celou firmu.

Až později se zjistilo, že některé potraviny za komunismu byly plné nežádoucích látek. Šlo například o PCB nebo DDT. I když se v minulém režimu tajila přítomnost těchto látek v potravinách, často se do mnoha z nich přidávaly.

Kvalitnější mléčné produkty

I u mléka a mléčných výrobků si všímáme kvality. Někteří lidé sice s nadsázkou tvrdí, že nyní mléko vypadá jen jako bílá voda a dříve mělo na povrchu vrstvu smetany, není tomu úplně tak.

Onou smetanovou vrstvou se pyšnilo jen mléko plnotučné. Lidé se možná po vypití jednoho hrnku cítili nasycení, jako by si dali hrnek polévky, nicméně dnes má tento druh mléka opravdu skoro stejné množství tuku jako v minulosti, rozdíl v chuti tedy nepoznáte.

Místní výroba

Dovoz se řeší hlavně u potravin, které se zde nedaly vypěstovat nebo vyrobit. Místní bylo ovoce, zelenina, vejce, ale i maso.
Také tuto skutečnost většina lidí vnímá jako známku kvality a mnohem raději si koupí zdejší produkt než zahraniční.

Autor: Tereza Hotovcová

Související články