Tollundský muž: Stal se rituální obětí věnovanou bohům. Jeho dokonale zachovalé tělo odhalilo i poslední pokrm před oběšením

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
tullundsky muz
Zdroj: Chocho8, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Někdo musí na svou chvíli slávy čekat hodně dlouho, třeba více než 2 400 let. Před tolika lety totiž pravděpodobně zemřel muž, který je dnes znám jako „Tollundský“. Jeho dokonale zachovalé tělo nám může prozradit mnohé o životě našich předků.

Dne 8. května roku 1950 narazili bratři Emil a Viggo Højgaardovi na mrtvolu v rašeliništi Bjældskovdal u Silkeborgu v Dánsku. Jeho tělo a provaz uvázaný kolem krku byly tak dobře zachovalé, že si mysleli, že jde o nedávnou oběť vraždy, a tak zavolali policii.

Místo odpočinku rašeliniště

Brzy se však ukázalo, že muž leží nedaleko vesnice Tollund, podle níž byl pojmenován, již pěknou řádku let. Podle výzkumů (např. práce Jespera Olsena a kol.) zemřel mezi lety 405 a 380 př. n. l., tedy na počátku dánské mladší doby železné.

Jelikož se však na místě jeho skonu nacházelo a stále nachází rašeliniště s nízkým obsahem kyslíku, bylo jeho tělo zakonzervováno v téměř perfektním stavu.

V době úmrtí bylo muži mezi 30 a 40 lety a pravděpodobně se stal rituální obětí věnovanou bohům. Smyčka kolem krku naznačuje, že byl oběšen a uložen ve spící poloze do rašelinové jámy. Příčinou smrti bylo zřejmě udušení, protože vaz muže nebyl zlomen.

Poslední jídlo – ovesná kaše

Výzkum obsahu střev Tollundského muže v 50. letech minulého století ukázal, že se naposledy najedl ovesné kaše. Od té doby se však techniky analýzy střev zdokonalily, a tak se tým vědců znovu podíval na několik posledních soust Tollundského muže.

Nová analýza zveřejněná v magazínu Cambridge University Press ukázala, že kaše obsahovala 85 % ječmene (Hordeum vulgare), 9 % plevele zvaného rdesno blešník (Persicaria lapathifolia) a 5 % lnu (Linum usitatissimum).

V kaši byla také objevena jedna zajímavá přísada – několik divokých semen, která bývala normálně odstraněna z obilí během mlácení.

Lidé z rané doby železné v Dánsku možná přidávali semena do kaše, aby zvýšili její nutriční hodnotu, nebo, jak vědci spekulují, mohli přidávat speciální přísady pro zvláštní příležitosti, jakou rituální zabíjení bezpochyby bylo.

Vědci také zjistili, že Tollundský muž byl infikován třemi druhy parazitů, včetně tasemnic. Těmi se pravděpodobně nakazil pitím kontaminované vody nebo pravidelným pojídáním nedovařeného masa.

Zdroj: Smithsonian, Live Science, OnlyMen, Jesper Olsen, Diet and Radiocarbon Dating of Tollund Man: New Analyses of an Iron Age Bog Body from Denmark, 2018, Jan J. Enghild, The last meal of Tollund Man: new analyses of his gut kontent, 2021

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články