Přestože jeho botanické jméno zní složitě, hrášek je ve skutečnosti relativně jednoduchý na pěstování. Možná i vy jste jako děti položili suchý hrášek do promočené vaty a sledovali, jak vyklíčí. Tyto jednoleté rostliny nevyžadují téměř žádnou zvláštní péči ani nadměrnou pozornost a některé její druhy plodí po celý rok.
Dostupná superpotravina
Tato chutná luštěnina pochází ze středomořského regionu. Pěstuje se nejen pro výborné lusky, ale s boomem veganství a vegetariánství roste jeho obliba i v naklíčené podobě.
Bílkoviny v něm obsažené prospívají našemu zdraví a posilují imunitu, mohou pomoci pacientům s chronickým onemocněním ledvin i vysokým krevním tlakem. Studie ukazují, že jeho konzumace přispívá k prevenci rakoviny, zdraví srdce a kostí. Potěšující zprávou je, že pomáhá i při hubnutí hubnutí. Obsahuje i cenné minerály, vitamíny, zdravé tuky a vlákninu.
Kdy a jak začít?
Hrášek dává přednost chladnějšímu počasí, takže je třeba začít s jeho setím už na jaře. Zapomeňte na sazenice, ty jsou příliš citlivé a nebudou se dobře přesazovat. Klíčem k úspěchu je zasít semena přímo do půdy.
Den před výsadbou si semena namočte ve vodě. Když nabobtnají, jsou připravena k výsadbě. Za tímto účelem používejte půdu, která je bohatá na živiny a dobře odvodňuje. Ideální je vysázet hrách v mřížce na vyvýšeném lůžku, což jej udrží během jarních měsíců v teple. Zálivku mu pak dopřávejte pravidelně.
Sklizeň už za měsíc a půl
Hrách je připraven ke sklizni, když jeho tobolka nabobtná a je jasně zelený. Děje se tak přibližně za měsíc a půl až tři měsíce, záleží na zvolené odrůdy. Zpravidla to přichází, když jsou lusky dlouhé sedm až deset centimetrů. Při sběru buďte opatrní, kuličky hrášku jemně vylupujte a netahejte, ať se nestane, že vytáhnete celou rostlinu z půdy.
Sladký hrášek tak může ze země putovat rovnou do vaší kuchyně. Uvařte z něj lehkou polévku, připravte na způsob humusu nebo je použijte do salátů jako zdroj bílkovin.
Autor: Šárka Blahoňovská