Vyrobte si domácí energy drink. Jde to zcela bez cukru, přesto vám bude chutnat

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Energeticky napoj
Zdroj: Shutterstock

Energetické nápoje slouží k okamžitému nakopnutí. Obvykle jsou doporučovány sportovcům nebo řidičům, kteří musí řídit přes noc. Velmi často je ale používají také studenti, kteří se jimi posilňují nejen při dlouhém nočním samostudiu.

Energetické nápoje se stávají čím dál oblíbenějšími, někteří lidé si je kupují pouze na chuť, jiní se na nich stali závislými. Jenomže kromě toho, že pomáhají nakopnout tělo a mysl, jsou také pro člověka v mnohém nebezpečné.

Cukr, kterým jsou napěchované, přispívá k rozvoji obezity, ničí zuby a zvyšuje riziko mnoha nemocí. Víte, že si můžete energetický nápoj vyrobit i doma? A to daleko zdravější než ten z obchodu. A mnohdy také účinnější.

Domácí energy drink

Domácí energetický nápoj vám doplní energii, povzbudí vás a budete se po něm několik hodin cítit velmi dobře. Zároveň ale do těla nedostanete zbytečné cukry ani další negativní látky. Je totiž připraven z přírodních surovin a především se zaměřuje na přísun vitamínů do těla.

Na jeho přípravu budete potřebovat maté podle chuti a únavy, prášek z guarany, šťávu z rakytníku, mražené ovoce, sodovku, agávový sirup a bezový sirup. Příprava nápoje je potom velmi snadná.

Podávejte chlazený

Maté s guaranou nejprve převařte a přes sítko přelijte do nádoby. Zaplňte jí zhruba 20 % a nechte tekutinu zchladit. Pak přidejte rakytníkovou šťávu a mražené ovoce. Může se jednat prakticky o cokoli, co vás napadne.

Ideální jsou lesní plody nebo rakytník, který má vysoký obsah vitamínu C. Nádobu pak dolijte vodou s bublinkami. Aby byl nápoj sladký, dochuťte ho bezovým a agávovým sirupem. Ačkoli do něj nepřidáte ani trochu cukru, bude díky ovoci a těmto dvěma složkám velmi chutný.

Nápoj dejte do ledničky, nechte ho vychladit a podávejte ho ideálně s ledem. Hodí se při vyšší fyzické aktivitě nebo například před složitým pracovním úkolem, protože pomáhá s revitalizací nejen těla, ale také mysli.

Zdroj: Times of India, Insanely Good Recipes, Instructables

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články