Volarské šátečky pekly dříve hospodyňky svým mužům na dlouhé cesty po Zlaté stezce. Díky jejich tvaru z nich náplň nevypadávala, a právě proto byly podle všeho vhodné na cestování. Dnes si je ale můžete připravit i jako domácí pohoštění.
Dříve se těmto šátečkům říkalo guladschem, jak uvádí ve své bakalářské práci i studentka Vysoké školy hotelové a ekonomické Lucie Veselá. Šátečky, někdy také koláčky, se tradičně plní tvarohem.
Připravte si je doma
Pokud máte rádi tradiční české sladké pečivo a patříte k milovníkům tvarohu, volarské šátečky jsou rozhodně něco, co musíte vyzkoušet. Jejich příprava není náročná, je pouze třeba myslet na to, že kvůli kynutí může trvat až dvě hodiny.
Na šátečky budete nejprve potřebovat kvásek. Ten připravíte ze 100 mililitrů mléka, lžičky krupicového cukru a poloviny kostky droždí. Kvásek nechte pod utěrkou asi 15 minut vzejít.
Na těsto si připravte dalších 100 mililitrů mléka, 2 vajíčka, 500 gramů hladké mouky, sůl, lžíci krupicového cukru, 100 gramů rozpuštěného másla, mouku na pomoučnění válu a máslo na přelití. Na náplň budete potřebovat 300 gramů měkkého tvarohu, 1 vejce, vanilkový cukr a špetku soli.
Snadný postup
Než vám vzejde kvásek, rozšlehejte si v mléce jedno vajíčko. Prosátou mouku osolte, smíchejte s mlékem a přidejte kvásek. Následně vypracujte tuhé těsto. To nechte zhruba 30 minut na teplém místě kynout.
Tvaroh si rozmíchejte s vajíčkem, vanilkovým cukrem a lehce ho osolte. Vykynuté těsto rozválejte na silný plát o tloušťce zhruba 5 milimetrů. Rozkrájejte ho na čtverečky asi 5×5 centimetrů.
Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem. Do středu čtverců dejte trochu tvarohové náplně a protilehlé cípy složte dovnitř. Pak nechte koláče ještě 10 minut kynout a troubu rozehřejte na 180 °C.
Volarské šátečky potřete zbylým rozšlehaným vejcem. Následně se pečou zhruba 15 až 20 minut. Po vytažení z trouby je posypte moučkovým cukrem, nechte vychladnout a můžete servírovat.
Zdroj: Česká televize, Prima Fresh, Bakalářská práce Lucie Veselá, Vůně kávy a pastelek, Culina Botalica
Autor: Šárka Cvrkalová