Včelí bodnutí je slovní spojení, pod kterým si většina z nás představí nepříjemný zážitek a bolest. My vám ale dokážeme, že ne vždy musí jít o negativní pojem. Stejný název totiž nese také jeden německý dort. A my vám ručíme za to, že tohle včelí bodnutí budete milovat. Navíc ho zvládne i začátečník.
Proč se dort jmenuje právě včelí bodnutí, není jasné. Existuje ale legenda, která mluví o dvou pekařích, kteří kradli z úlů patřících šlechtě med. Možná právě podle nich dort dostal název, uvádí web More than Beer and Schnitzel.
Snadný a lahodný dezert
Pokud si chcete včelí bodnutí připravit doma, nemusíte se bát. Recept je velmi snadný a zvládnete ho určitě bez problémů. Možná i proto v Německu patří k velmi oblíbeným, jeho příprava je skutečně nenáročná.
Na krém si připravte čtvrt hrnku mléka, vanilku, 3 vaječné žloutky, čtvrt hrnku cukru, 2 lžíce mouky a 2 lžíce kukuřičného škrobu.
Na těsto budete potřebovat čtvrt hrnku mléka, lžíci medu, polovinu kostky droždí, 2 větší vajíčka, 2 hrnky mouky a 2 lžíce cukru.
Na medovou polevu si připravte nesolené máslo, čtvrt hrnku cukru, čtvrt hrnku medu a půl hrnku na plátky nakrájených mandlí.
Příprava včelího bodnutí
V míse smíchejte vaječné žloutky s cukrem, prosejte k nim mouku a kukuřičný škrob. Mléko zahřejte na bod varu a potom ho pomalu přilévejte do směsi. Krém potom krátce povařte (zhruba 2 minuty) a dejte vychladnout.
Mezitím si připravte těsto. Z mléka, droždí a cukru nechte vzejít kvásek. Do toho pak přidejte zbylé ingredience. Těsto zpracovávejte rukama několik minut.
Poté ho dejte do formy, ve které ho necháte ještě 40 minut kynout. Pak dort pečte 30 minut na 180 °C.
Připravte si polevu smícháním másla, medu a cukru. Směs přiveďte k varu, pak ji sundejte z plotny a vmíchejte do ní mandle.
Na závěr už zbývá jenom vše sestavit dohromady. Upečený korpus rozřízněte napůl a opět ho spojte připraveným vychlazeným krémem.
Vršek polijte polevou z medu a mandlí a dejte vše do ledničky ztuhnout. Ačkoli příprava dortu trvá delší dobu, ve výsledku není v postupu nic složitého. I vy se tak můžete s tímto receptem blýsknout před svými hosty.
Zdroj: Recipes from Europe, Taste of Home, Ask Chef Dennis, More than Beer and Schnitzel
Autor: Šárka Cvrkalová