Tzatziki: Příprava nezabere ani 10 minut, přesto při ní děláme mnoho chyb. Udělejte si je přesně podle Řeků

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Tzatziki
Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí má za to, že tzatziki jsou vlastně jenom okurkový salát s koprem. Ve skutečnosti je ale recept o něco propracovanější. Abyste si dopřáli chuť salátu, který je jednou z nejtradičnějších řeckých pochoutek, naučte se ho dělat správně.

Tzatziki jsou jogurtový salát, nebo také dip, vytvořený z bílého řeckého jogurtu s česnekem a koprem. Jejich příprava je velmi snadná, přesto ale málokdo doma udělá jídlo přesně takové, jak by nám ho naservírovali sami Řekové. Děláme při ní totiž mnoho chyb.

Je to z toho důvodu, že šetříme na surovinách, nebo místo bílého jogurtu jako základu používáme tvaroh, skyr či zakysanou smetanu.

Zapomeňte také na sušené kořenicí měsi, které mají stejný název jako tato řecká dobrota. Vůbec je nebudete potřebovat.

Příprava zabere jen 10 minut

Tzatziki se hodí ke grilovanému masu, dát si je ale můžete klidně i k bramborám a smaženému řízku. Někdo je miluje samotné na svačinu, jiní je konzumují s opečeným chlebem jako předkrm. Využití je mnoho a fantazii se meze nekladou.

Samotná příprava jídla by vám neměla zabrat déle než 10 minut. Potřebovat budete okurky, česnek, kvalitní řecký jogurt, mátu, kopr, ocet, citron, sůl a pepř.

Kouzlo kvalitních surovin

Co se týče okurek, server The Mediterranean Dish doporučuje najít takové, ve kterých je méně semínek. Ty také obvykle bývají sladší. Nastrouhejte je najemno, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a dejte do mísy.

Přidejte k nim kvalitní tučný řecký jogurt a česnek. I v tomto případě se přesvědčte, zda je česnek opravdu kvalitní a hlavně zda ho přidáváte dostatek. Tzatziki totiž musí být trochu ostřejší.

Nakrájejte si najemno kopr a mátu a vše přidejte do salátu. Ten potom dochuťte solí, pepřem, přidejte lžičku octa a trochu citronové šťávy. Právě na tyto suroviny se v české kuchyni obvykle při výrobě tzatziků zapomíná.

Nakonec už jen zbývá salát naservírovat buď k opečeným toustům, nebo jako dip ke grilovanému masu. Ať už se rozhodnete tzatziki konzumovat jakýmkoli způsobem, pouze podle tohoto klasického řeckého receptu si na nich pochutnáte přesně tak jako sami Řekové.

Zdroj: Real Greek Recipes, My Greek Dish, The Mediterranean Dish

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články