Můj děda moc často nevaří, obvykle je to spíš babička, kdo hostí rodinu. Jedno jídlo ale umí i on skvěle. Kdykoli, když se postaví k plotně, všichni doma vědí, že se mohou těšit na sloní uši. Tedy smažené kuřecí maso v těstíčku, které zvládne připravit snad úplně každý.
Kdysi jsem si říkala, že když zvládne sloní uši připravit děda, mohla bych se je naučit i já. A byla jsem opravdu velmi překvapená, jak jednoduchý tento recept je.
Nenechte se ale zmást, ačkoli máte jídlo za pár minut hotové a není na něm nic těžkého. Jde o lahůdku, kterou potěšíte celou rodinu.
Sloní uši
Sloní uši se podávají někdy s hranolky, někdy s bramborami, dají se ale jíst i jen tak samotné. Svůj název jídlo dostalo podle toho, jak v konečném výsledku vypadá. Jedná se o kuřecí maso, které je obalené v těstíčku a smaží se velmi podobně jako řízek.
Přesto má ke klasickému obalenému kuřeti daleko. Na přípravu sloních uší budete potřebovat kuřecí maso, ideálně prsa. Dále potom vajíčka, tvrdý sýr, hladkou mouku, trochu mléka, sůl, pepř a česnek.
O nic složitější než normální řízek
Těstíčko na obalení sloních uší připravíte velmi snadno. Nejprve si najemno nastrouhejte sýr. Přidejte k němu vajíčka, mléko, hladkou mouku, sůl a pepř. Podle chuti doplňte ještě česnekem, popřípadě dalším oblíbeným kořením.
Někdy přidávám sladkou mletou papriku, i bez ní je ale recept vynikající. Těsto by mělo být poměrně husté. Kuřecí maso si nakrájejte na plátky, které osolíte, opepříte a rozklepete paličkou. Po obalení do těsta ho pak smažte v rozpáleném oleji.
Maso po vytažení z pánve skutečně svým tvarem připomíná sloní uši. U nás doma se nejčastěji jí s hranolky nebo kroketami, podávat se ale dá i s brambory či kaší. A když nějaké ty sloní uši zbydou, dojídáme je pak studené klidně i samotné.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová