Sladké silvestrovské pohoštění: Ovocné jednohubky či kebaby, které na stole pěkně vypadají

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
Ovocny Spiz
Zdroj: Shutterstock

Přemýšlíte, jak před silvestrem ozvláštníte občerstvení? Máte chuť na něco sladkého, ale cukroví už se vám přejedlo? Máme pro vás ideální řešení. Tím jsou ovocné špízy. Jsou sladké, svěží, navíc na stole velmi pěkně vypadají. Můžete vyzkoušet klasiku nebo je vylepšit karamelem či čokoládou.

Oslava silvestra je ideální příležitostí vyzkoušet si nějaké nové občerstvení. Pokud chcete na posledním den v roce opravdu zazářit, udělejte ovocné špízy. Fantazii se při jejich přípravě rozhodně meze nekladou.

Základní ovocné špízy jsou velmi jednoduché. Na špejli zkrátka napícháte kousky ovoce, které máte rádi. Můžete si s tím ale pořádně vyhrát.

Je libo ovocný kebab?

Ovoce můžete například seřadit tak, aby barevně ladilo. Velmi hezky vypadá například kombinace maliny, melounu, pomeranče, banánu, kiwi a borůvek.

Maliny a borůvky nechte vcelku, zbytek nakrájejte na kousky tak, aby všechno ovoce bylo zhruba stejně veliké.

Když takovéto špízy vyskládáte na talíř vedle sebe, úspěch budete mít zaručen. Zkusit můžete ale i větší kousky ovoce, které umístíte například na široká párátka či tyčky od nanuků. Takovýmto špízům se někdy také říká „ovocné kebaby“.

Jako ingredience můžete použít větší kousky kiwi, jablka ananasu či jahod, které proložíte menším ovocem, například hroznovým vínem či borůvkami. Takovéto špízy vypadají nejlépe, když se přes sebe navrství na talíř. Působí to pak jako krásný ovocný salát, který ale drží pohromadě.

Banán v čokoládové palačince

Pokud chcete oslavu silvestra pozvednout na vyšší úroveň, můžete ovoce různým způsobem vylepšit, například čokoládou. Tou můžete připravené špízy postříkat nebo v ní můžete ovoce přímo obalit.

Výborné jsou například banány v čokoládových palačinkách. Na ty si budete muset nejprve připravit těsto. 2 vajíčka, 1 hrnek mléka, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce kakaa a 1 hrnek mouky smíchejte dohromady a vypracujte hladké palačinkové těsto.

Poté udělejte klasické palačinky, mohou být trochu silnější, asi 0,3 mm. Dále je potřete medem a banán do nich zarolujte. Zabezpečte párátky, kolem kterých vždy banán uřízněte. Vzniknou vám tak úžasné banánové jednohubky v kakaovém kabátě.

Výborné hroznové víno v karamelu

Znáte americká jablka v karamelu? Jsou sice výborná, ale na oslavy spíše nepraktická. Máme pro vás stejně lahodný tip, který se však mnohem lépe konzumuje – jedná se o hroznové víno v karamelu.

Nejprve si připravte karamel. Do hrnce se silným dnem vložte 120 g cukru a lehce pokapejte asi 2 lžícemi vody. Vše pomalu zahřívejte. Voda se začne odpařovat a cukr bude postupně hnědnout.

V žádném případě nemíchejte! Počkejte, až bude všechen cukr rozpuštěný a bude mít světle hnědou barvu. Poté karamel odstavte z plotny a metličkou vmíchejte 120 ml smetany ke šlehání. Ale opatrně, karamel bude velmi prskat.

Nyní si vezměte kuličky umytého, ale už suchého hroznového vína, píchněte do nich párátka a každý kousek zvlášť do karamelu namočte. Stačí tak do tří čtvrtin. Poté můžete karamelové hrozno ještě obalit v nadrcených oříšcích či v hoblinkách čokolády.

A jaké občerstvení zkusíte vy? Budete experimentovat? Nebo sázet na klasiku?

Zdroj: BellyFull, Nejrecept

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články