Komerční sděleníRady a nápadyVaříme

Revoluce v krájení cibule: S našimi tipy dáte slzavému údolí navždy sbohem. Vyzkoušejte je ještě dnes

od Nikola Jaroschová
< 1 minuta čtení
krájení cibule
Zdroj: Shutterstock

Zažil to někdy každý, kdo krájel cibuli. Po chvilce vás pálí oči tak, že na cibuli skoro nevidíte a slzy vám tečou po tvářích, ani nevíte jak. Dnes vám poradíme, jak na cibuli jednou provždy vyzrát.

Proč vlastně při krájení cibule jsme jedno velké slzavé údolí? Mohou za to štiplavé látky, které se z povrchu cibule uvolňují, jakmile narušíme jejich strukturu. Čím čerstvější cibuli máte, tím více vás budou oči pálit.

Existuje pár zaručených triků, které vám pomohou neslzet vůbec, nebo alespoň to naše trápení u vaření zmírní.

Voda

Cibuli před krájením můžete omýt. To samé platí pro prkénko i nůž. Štiplavé látky se ve vodě rozpustí a vaše oči budou uchráněny před nepříjemným pálením a slzením.

Teplota

Zkoušeli jste před krájením vložit cibuli na pár minut do chladničky či mrazničky, nebo naopak lehce ohřát v mikrovlnce? Změna teploty se na těkavých látkách také projeví.

Brýle

Dioptrické, sluneční, nebo klidně i plavecké či potápěčské brýle. Zní to možná jako bizarní nápad, ale cokoli, co vám vytvoří štít, může pomoci. Zejména plavecké a potápěčské zabírají zaručeně, protože přímo přiléhají k obličeji.

Ostrý nůž

Čím více se s cibulí pižláte, tím více dráždíte její povrch, a to vede ke vzniku kyseliny sulfonové, která se mění na Thiopropanal S-oxid, a to je přesně to, co vám zaktivuje slzné žlázy.

Digestoř

Zkoušeli jste někdy krájet cibuli přímo pod digestoří? Vzniklé dráždivé plyny nejsou tolik rozptylovány do vzduchu a vaše oči vám poděkují.

Rady, které spíše nefungují

Chléb v ústech je jednou z rad, které vám mají pomoci proti slzám, ale kdo to už někdy zkoušel, ví, že tato rada je hloupost.

Držet jazyk na vrchním patře také nepomáhá, ústy totiž slzám moc nezabráníte.

Autor: Naďa Brožová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články