Recept na velikonoční sušenky z mandlového másla bez použití tuku krok za krokem

od Nikola Jaroschová
3 minuty čtení
Susenky 1
Susenky 1

Velikonoce, svátky jara, klepou pomalu ale jistě na dveře. Přestože leccos nemůže být tento rok takové, jak jsme zvyklí a jak bychom rádi, některé věci se nemění a můžeme se jimi potěšit podle libosti. A to jsou pečené dobroty. Vedle tradičních beránků nebo mazanců zkoušíme rádi i nějaké ty novinky, abychom si zpestřili výběr a poznali nové chutě. Tentokrát padla volba na sušenky z mandlového másla.

Suroviny jsou na cca 1 plech sušenek, příprava těsta je snadná a příprava vám bude trvat 30 minut.

Suroviny:

na mandlové máslo:

  • 400 g mandlí

na těsto na sušenky:

  • 80 g mandlového másla
  • 1 vejce
  • 5 lžic medu
  • 200 g hladké mouky

na polevu:

  • 1 bílek
  • cca 200 g moučkového cukru
  • potravinové barvivo

Postup přípravy:

  • Do nádoby od mixéru vložte mandle. My jsme použili oloupané, ale klidně použijte i neloupané, nebo je můžete předtím opražit. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
  • Mixér zapněte tlačítkem ON a otočným ovladačem dejte MIX a postupně přidávejte stupně. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého másla. Postupně snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby. Pro lepší promíchání si můžete pomoci pěchovadlem nebo stěrkou.
  • Hotové máslo přendejte do nádoby s víkem.

Zdroj: Sage

  • Do větší misky si připravte suroviny na těsto a všechny smíchejte dohromady a ručně vypracujte hladké těsto.

Zdroj: Sage

  • Těsto nechte chvilku odpočívat, mezitím si připravte troubu předehřátím na 170°C.
  • Těsto vyválejte do přibližně půlcentimetrové placky a vykrajovátkem vykrojte požadované tvary. Ty položte na plech s pečícím papírem a dejte je péct do trouby na 10–12 minut. Upečené sušenky nechte vychladnout.

Zdroj: Sage

  • Mezitím si připravte polevu na zdobení sušenek. Prosejte moučkový cukr do bílku a vymíchejte si polevu. Potřebujete konzistenci, která drží a neroztéká se. Podle potřeby tedy přidejte moučkový cukr.
  • Hotovou polevu můžete dobarvit potravinovými barvami a poté s ní nazdobte sušenky.

Hotové sušenky mají díky mandlovému máslu krásně mandlovou příchuť a nemusíte do těsta přidávat už žádný jiný tuk. Po upečení jsou krásně křupavé, ale pokud je chcete mít vláčné, dejte je do krabičky s víkem a nechte zavřené.

Přípravu jsme si chtěli co nejvíce usnadnit, a proto jsme sáhli po výkonném stolním mixéru Sage The super Q SBL920. Jako jediný mixér na trhu kombinuje 3 výrobky v jednom: standartní mixér, smoothie mixér (s malou nádobou vhodnou na cesty) a vakuový nástavec (který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě). Vysoký výkon zajišťuje motor s příkonem 2400 W. Přístroj je vybaven speciálním nožovým systémem, má intuitivní ovládání a je vyroben ze špičkových materiálů. Robustní základna je kovová a zajišťuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z Tritanu bez BPA, který je vysoce odolný proti nárazu a poškrábání a lze jej bez obav opakovaně mýt v myčce na nádobí.

Autor: Sára Vojtěchovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články