Pizza k snídani? Nový trend „brinner“ mění stravovací návyky

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
brinner pizza
Zdroj: Shutterstock

Snídaním, obědům a večeřím možná brzy odzvoní, na scénu totiž vstoupil brinner. Trend pocházející z Kalifornie ukazuje, že jídla typu snídaně se dají jíst kdykoli během dne.

Brinner je nový stravovací trend, jehož rodištěm je Kalifornie. Jak uvádí web Budapest Travel Guide, termín „brinner“ vznikl spojením anglických slov „breakfast“ („snídaně“) a „dinner“ („večeře“). Zjednodušeně řečeno se jedná o snídani, kterou lze jíst kdykoli během dne, například místo večeře.

Klíčem k jeho popularitě je to, že jídla „brinner“ jsou čerstvá, pestrá, snadno se připravují a umožňují lidem dohnat to, co zameškali v ranním shonu. Jako brinner můžete podávat omelety, speciální kávy, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, sendviče, vejce Benedikt, saláty nebo… co si takhle dát k snídani pizzu?

Snídaňová pizza

Na snídaňovou pizzu podle The Kitchn budete potřebovat těsto, rajčatovou omáčku, 1 vaničku plnotučné ricotty, čerstvě nastrouhaný parmazán, několik hrstí čerstvých bylinek, sůl, čerstvě mletý černý pepř a 2 až 3 velká vejce. Začněme tedy přípravou těsta.

Příprava domácího těsta

Na těsto si připravte 3/4 hrnku vlažné vody, 1 lžičku aktivního sušeného droždí, 2 hrnky hladké mouky a další na hnětení, 3/4 lžičky soli a 2 lžičky olivového oleje. Do spodní třetiny trouby umístěte mřížku, na ni položte plech s okrajem a troubu předehřejte na 230 °C. Mezitím vypracujte těsto. Do středně velké mísy nalijte vodu. Do vody nasypte droždí a nechte stát, dokud se droždí nerozpustí a nezpění, 3 až 5 minut.

Přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud nezískáte těsto. Těsto vyklopte na pracovní plochu a hněťte, dokud se nevytvoří hladká, mírně lepivá koule. Pokud se vám těsto lepí na ruce, přidávejte po lžících mouku, dokud se s ním nebude lépe pracovat. Těsto přikryjte obrácenou mísou nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho asi 10 minut odpočívat.

Příprava domácí rajčatové omáčky

Na domácí rajčatovou omáčku si připravte 4 stroužky česneku, 1 plechovku nakrájených rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku cukru, 1 čajovou lžičku balzamikového octa, 3/4 čajové lžičky soli a čerstvě mletý černý pepř. Nasekejte v kuchyňském robotu nahrubo česnek, přidejte rajčata, olivový olej, cukr, ocet, sůl a pepř a zpracovávejte 20 až 30 sekund.

Příprava snídaňové pizzy

Těsto rozdělte na jednotlivé kuličky. Potřete je olejem, přikryjte a nechte přes noc odležet. Pokud se chystáte pizzu připravit druhý den ráno, není třeba ji uchovávat v chladničce. Rozehřejte troubu na nejvyšší možnou teplotu, alespoň na 280 °C.

Kuličky vyválejte, položte na pečicí papír, navrch dejte omáčku, potřete ricottou, parmazánem, bylinkami a kořením. Na jednotlivé pláty těsta rozklepněte vejce, trochu osolte a opepřete. Pečte 5 až 7 minut nebo dokud nejsou bílky a žloutky ztuhlé a zlatavé. Vyjměte pizzy z trouby a posypte ještě trochou parmazánu. Nechte pět minut vychladnout a můžete jíst.

Zdroj: The Kitchn, Budapest Travel Guide
Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články