O Vánocích nesmí chybět vanilkové rohlíčky. Vyzkoušejte recept podle Hanky Zagorové

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
Zagorova Hana
Zdroj: Martin Pekárek / CNC / Profimedia

Letošní vánočné svátky nebudou stejné nejen pro Štefana Margitu, ale ani pro fanoušky nedávno zesnulé Hanky Zagorové. Sama zpěvačka Vánoce velmi milovala, a to včetně všech příprav, které jsou pro tyto svátky typické. Její vyhlášené vanilkové rohlíčky si doma můžete udělat i vy.


Vánoční svátky tráví většina lidí se svými nejbližšími. Některým to ale bohužel už není dopřáno. Příkladem je operní pěvec Štefan Margita.

Právě ten se v srpnu musel rozloučil se svou milovanou manželkou, zpěvačkou Hanku Zagorovou. Přitom oba dva měli Vánoce velice rádi.

Hanka se Štefanem toho vždy chystali spoustu

Ještě loni v pořadu SHOWTIME CNN Prima NEWS oba popisovali, co je v rámci příprav na Vánoce každý rok čeká. A nebylo toho zrovna málo.

Na jejich štědrovečerní tabuli se tak obvykle objevil bramborový salát, kapr či zelňačka. Nechyběl ale také domácí vaječný likér a přirozeně ani cukroví.

Jedno z Hančiných nejoblíbenějších byly vanilkové rohlíčky. O jejich recept se známá zpěvačka podělila s Jitkou Novotnou, která jej uveřejnila ve své knize s příznačným názvem Když vaří múzy, která vyšla v roce 2014. Informoval o tom Český rozhlas Dvojka.

Rohlíčky podle Zagorové

Letos si tak můžete oblíbené cukroví slavného hudebního páru upéct i vy. Není to složité a nezabere to příliš času.

Na dva plechy vanilkových rohlíčků budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 210 gramů másla, 100 gramů mletých vlašských ořechů a 70 gramů moučkového cukru.

Při pečení buďte ve střehu

Všechny suroviny včetně másla pokojové teploty smíchejte dohromady a vypracujte těsto. To nechte nějakou dobu uležet v lednici.

Poté už můžete začít tvarovat rohlíčky. Ty by měly být asi 1 centimetr široké a 4 centimetry dlouhé. Pokud se vám nechce tvarovat ručně, můžete použít speciální plech či strojek.

Každý plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zlatova. Pozor, zřejmě to nebude trvat déle než 10 minut. Rohlíčky okamžitě po vyjmutí obalte ve vanilkovém cukru.

Dobrou chuť!

Zdroj: Český rozhlas Dvojka, CNN Prima News

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články