Nejnebezpečnější pokrmy světa: Tato jídla se servírují jen silným povahám

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
San nakji
Zdroj: Shutterstock

Když jedete na návštěvu k příbuzným, máte možná strach, čím vás tentokrát zase pohostí. Jenomže i když víte, že vám třeba nebude úplně chutnat, pravděpodobně vám nehrozí otrava nebo nějaké zásadní žaludeční problémy. Existují ale jídla, o kterých se ví, že jsou životu nebezpečná. A přesto jsou některými lidmi považována za lahůdku.

Většinou se člověk bojí otravy jídlem maximálně u houbových pokrmů, protože nikdy nevíte, zda se vám náhodou do jídla nedostal nějaký ten hřib satan. Napadlo vás ale někdy, že je na světě celá řada jídel, které mohou stát člověka život?

I tak je ale někteří gurmáni jedí, a dokonce si je vychutnávají. Pokud se jídla dobře připraví, jsou totiž považována za lahůdku. Riskovali byste to vy sami? I mistr tesař se konec konců někdy utne a ani profesionál nemusí pokrm na sto procent zvládnout udělat tak, aby vám nemohl ublížit.

Sýr casu marzu

Casu marzu je druh sýra vyráběný na Sardinii. Jde o pochoutku z kozího mléka, která se nechává úmyslně požírat larvami červů. Jejich trávení způsobuje jemnější chuť sýru, mrtví červi ale na druhou stranu mají vysokou toxicitu.

Před konečným zpracováním musí být ze sýra dokonale odstraněn každý kus červího těla, stává se ale, že i po zakoupení u prodejců zákazník v sýru larvy a červy najde. Je tedy třeba si každé sousto důkladně prohlédnout.

Hákarl

Hákarl je islandský pokrm vyráběný ze žraloka, který žije pouze v této oblasti. Tento tvor nemá močové cesty, takže toxiny zůstávají povětšinou v jeho těle. Maso se naloží, kvasí, a nakonec se suší po dobu až pěti měsíců.

Během této doby by se měly podle odborníků škodliviny odplavit, ale pokud ho budete jíst dříve, otrávíte se. Nicméně jsou známy případy, kdy i po půl roce žraločí maso člověka stálo život. Přesto je mnoho lidí ochotno riskovat.

Poddužák lahodný

Lahodný možná poddužák skutečně je, zároveň je ale také smrtelně nebezpečný. Ochutnat se dá na Jamajce. Tohle ovoce ale nesmíte sníst nezralé, přezrálé nebo se semínky. Přesný způsob, jak ho konzumovat, vám vysvětlí tamní obyvatelé.

Proto je jeho dovoz do většiny zemí zakázaný. Ovoce má nasládlou chuť a podle všeho se podobá melounu společně s jablkem. Pokud ho chcete ochutnat, budete si muset udělat dlouhý výlet.

San-nakji

San-nakji je druh malé chobotnice, která se konzumuje zaživa. Její chapadla i po odříznutí stále ještě žijí, takže ji před pozřením musíte velmi dobře rozžvýkat, což je tak trochu adrenalin.

Pokud se vám to nepovede, hrozí, že se vám svými přísavkami přicucne zevnitř v krku k tělu a hrozí vám zadušení. San-nakji je považována za pochoutku především v Koreji, kde se překvapivě objevuje na menu v restauracích poměrně často, ačkoli si ji mnoho lidí raději neobjednává.

Fugu

Fugu je pravděpodobně nejznámější z nejnebezpečnějších jídel na světě. A není se čemu divit. Pokud je špatně připravena, může vás zabít prakticky ve vteřině. Nebezpečné na ní jsou především vnitřní orgány.

Pokud jsou při přípravě nějakým způsobem poškozeny a jejich tekutiny se dostanou do masa, stačí jediné sousto a budete po smrti. Na její přípravu má v Japonsku licenci jenom několik osob.

Zdroj: wikipedia.org, TikTok, YouTube.com
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články