Nebe v hubě jsem jedla už u několika přátel a každý dělá dezert trochu jinak. Já jsem si nejvíce oblíbila verzi své kamarádky z Pelhřimova, která mi také před několika lety předala recept. Od té doby doma připravuji dort poměrně často a celá rodina se po něm může utlouct.
Jak už název napovídá, nebe v hubě je pokrm, který chutná doslova božsky. Sladká chuť medu se v něm mísí s ořechy a lehkým nadýchaným krémem, celé jídlo se pak v ústech jen rozplývá. Sbíhají se vám sliny už teď? Podívejte se, jak snadný je dezert na přípravu.
Připravujte den předem
Jedna drobná nevýhoda u tohoto jídla je ta, že je třeba ho připravit den předem. Recept obsahuje hodně tuhnutí a celkově se musí dezert nechat odležet. Ono se ale na dobré věci vyplatí počkat.
Na přípravu nebe v hubě budete potřebovat půl kilogramu hladké mouky, 200 gramů cukru, 200 gramů roztaveného másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody a 2 lžičky mléka.
Na krém si připravte 100 gramů cukru, 300 mililitrů mléka, lžíci hladké mouky, lžíci solamylu, 250 gramů másla a půl balení salka. Potom už budete potřebovat jenom 350 gramů nasekaných ořechů a 3 velké lžíce medu a rum.
Neobyčejně chutná kombinace
Suroviny na těsto společně smíchejte a potom vzniklou směs rozdělte na dvě poloviny. Z jedné vytvořte na nízkém plechu placku a dejte ji péct do trouby na 175 stupňů na 10–15 minut.
Ořechy smíchejte s medem a opražte je na pánvi. Ještě teplé je pak naneste na neupečenou polovinu těsta. Následně dejte i tuto jeho část péct stejně jako první placku. Mezitím si smíchejte suroviny na krém.
První upečenou placku potřete rumem tak, aby jím pořádně nasákla. Pak na ni naneste krém a na něj nalepte druhou část těsta s ořechy navrchu. Takto připravený dezert umístěte do ledničky nebo na jiné chladné místo, kde do druhého dne vznikne umělecké dílo s neobyčejnou kombinací chutí.
Dezert je sám o sobě hodně sladký, podávat se tak doporučuje například zdobený čerstvými jahodami nebo malinami.
Vhodné je k němu také udělat kávu, dětem třeba nalít hrneček kakaa. A hned po prvním kousnutí pochopíte, proč se jídlu říká právě nebe v hubě.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová