Medovníkové koule: Snadné cukroví i pro ty, kteří se bojí složitosti pravého medovníku

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Medovnikove koule
Zdroj: alisafarov / Shutterstock.com

Medové cukroví je velmi oblíbené a chutné. Proto by takový druh cukroví neměl chybět na žádném vánočním stole. A když je takový dezert navíc jednoduchý na přípravu, tak je to dvojnásobná výhra.

Medovník patří mezi velmi oblíbené dorty s tradicí. Pochází z východu – oblíbený je v Rusku nebo Gruzii a asi nenajdete jediný správný recept, jelikož každá rodina si jej dělá tak nějak po svém.

U nás se prodává od konce 90. let ten se staroslovanskou recepturou, alespoň tak to jeho výrobce tvrdí. Pokud se nechcete piplat s medovníkem jako takovým, což vyžaduje trochu zručnosti, můžete zkusit aspoň medovníkové koule, jež se mu chuťově vyrovnají.

Medovníkové koule navíc vyžadují ingredience dostupné v každém obchodě, z nichž převážnou část už máte určitě doma. A věříme, že jen jednou je rozhodně dělat nebudete.

V jednoduchosti je krása

Na medovníkových koulích vás hned zpočátku nadchne jednoduchost přípravy. Následně to bude i famózní chuť, ale to vy zatím nevíte, protože jste si je ještě nepřipravili. Takže rychle na recept, ať můžete brzy ochutnat.

Na těsto budete potřebovat 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 60 g rozpuštěného másla, 4 lžíce medu a 200 g moučkového cukru. Na krém si připravte 1 balení karamelového kondenzovaného mléka a 1 máslo.

Smíchejte ingredience na těsto a ze vzniklé směsi vyválejte placku, kterou pečte na 180 stupňů po dobu 10 minut. Vychladlý základ nalámejte a rozmixujte na drobečky.

V míse si smíchejte máslo, kondenzované mléko a přibližně tři čtvrtě drobečků z těsta. Ze vzniklé směsi uválejte kuličky a ty poté obalte ve zbylých drobečcích.

Pokud chcete, aby se vám se směsí lépe pracovalo, dejte ji na dvě hodiny do lednice.

A máte hotovo! Vidíte, že se opravdu jedná o velmi jednoduchý recept na výborné vánoční cukroví.

Ty z vás, kteří dávají přednost videoreceptům, odkážeme na server Toprecepty.cz, kde si můžete pustit videonávod.

Zdroje: Pažitka, Recepty, Top recepty

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články