Na obyčejných palačinkách není nic složitého. Smíchá se mléko, mouka a vajíčka, všechno se nalije na pánev a je hotovo. Jídlo se pak dá podávat nasladko i naslano. Já ale doma dělám palačinky trochu odlišně a nevšedně. A od té doby, co je moje rodina poprvé ochutnala, nechce žádné jiné.
Když přijedou malé neteře na návštěvu a já se jich zeptám, co by si daly na snídani, vždycky křičí, že jedině palačinky s bublinkami. Tenhle název pro jídlo se u nás celkem zažil, přesně tak totiž tyto placky vypadají.
Jejich příprava je o něco náročnější než u klasických palačinek, zároveň ale rozhodně nejde o nic, co by člověk nezvládl. Recept je vhodný i pro méně zkušené kuchaře. Uvidíte, že trochu té práce se vám nakonec vyplatí.
Kynuté palačinky
Na přípravu palačinek s bublinkami budete potřebovat 650 mililitrů vody, 100 gramů krupice, 300 gramů hladké mouky, lžičku cukru, půl lžičky sušeného droždí, prášek do pečiva, sůl, dva žloutky a lžičku oleje. Následně si připravte také to, čím chcete palačinky plnit.
V hluboké misce si nejprve smíchejte suché přísady. Mouku, krupici, cukr, droždí a prášek do pečiva. Pak přidejte oba žloutky a pomalu přilévejte vodu. Všechno pak metličkou míchejte minimálně dvě minuty.
Těsto by mělo zhruba dvojnásobně zvětšit svůj objem. Na mírném plamenu nechte rozehřát pánev, kterou jen zlehka potřete olejem. Těsto by se nemělo v oleji topit, zároveň má ale tendenci se přichytávat, smažit palačinky na sucho tak nedoporučuji.
Bublinky znamenají hotovo
Palačinky se pečou jen velmi krátce. Že jsou hotové, poznáte podle bublinek, které se objeví na jejich povrchu. Pak už je můžete servírovat. Samozřejmě to chce ale také něco sladkého, s čím je budete podávat.
Já doma míchám zakysanou smetanu s tvarohem, bílým jogurtem a cukrem. Na palačinky se ale skvěle hodí například i skořicový cukr, který jen mírně pokapete citronem. Děti pak milují zmrzlinu a šlehačku. Jak si palačinky ozdobíte, je jen na vás.
Zdroj: OnlyU
Autor: Šárka Cvrkalová