Kremeš miloval i papež. Vyzkoušejte recept od vítězky MasterChefa

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
dezert kremes
Zdroj: Shutterstock

Kremeš je jedním z nejoblíbenějších dezertů v Evropě. Pokud si ho uděláte podle receptu vítězky MasterChef Česko 2019 Kristíny Nemčkové, pochopíte, proč ho miloval i papež.

Kremeš, známý také pod jmény krémeš, kremešnyt nebo Cremeschnitte, tvoří kombinace křupavého listového těsta a lahodného vanilkového krému. Často se zdobí pouze moučkovým cukrem, jak ale uvádí Apetit, v některých variantách i cukrovou nebo čokoládovou polevou.

Historie kremeše sahá do období Rakouska-Uherska, kde se pravděpodobně zrodil ze spojení rakouské a maďarské kuchyně. Jeho popularita však sahá daleko za maďarské hranice, oblíbený je i v Polsku, Slovinsku a Chorvatsku.

V Polsku dostal dezert název napoleonka, který naznačuje, že kremeš možná pochází z francouzského dezertu mille-feuille, který je známý také jako řezy Napoleon – další moučník, jehož přesný původ není znám. Polskou napoleonku miloval i papež Jan Pavel II., na jehož počest byl další polský název pro kremeš „kremówka“ upraven na „kremówka papieska“, uvádí web Just Fun Facts.

Kremeš podle vítězky MasterChefa

Na kremeš podle receptu vítězky MasterChef Česko 2019 Kristíny Nemčkové budete potřebovat 1 balení listového těsta, 3 balíčky pudinku šlehaného za studena, 750–800 ml studeného mléka, 500 ml smetany ke šlehání (minimálně 30%), 2 balíčky vanilkového cukru (nebo semínka z 1 vanilkového lusku) a moučkový cukr na posypání.

Listové těsto rozdělte na dva stejně velké díly a každý rozválejte do co největšího plátu. Do trouby rozehřáté na 180 °C dejte plech otočený dnem vzhůru s rozloženým pečicím papírem a na něm plátem těsta. Díky otočení plechu dnem vzhůru se těsto upeče rovnoměrně. Vidličkou těsto několikrát propíchněte a pečte 15–20 minut dozlatova. Následně plech vytáhněte, propíchněte v těstě špejlí nebo vidličkou ty největší bubliny a nechte vychladnout. Stejným způsobem upečte i druhý plát těsta.

Zatímco se vám peče těsto, vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky a přimíchejte do ní 2 vanilkové cukry (případně semínka z vanilkového lusku). Šlehačku dejte do lednice. Za studena vyšlehejte mléko a pudinkový prášek, přimíchejte 3–4 velké lžíce vyšlehané šlehačky a dejte do lednice.

Na plech (tentokrát normálně otočený) položte jeden plát těsta rovnější stranou dolu. Navrstvěte na těsto pudinkový krém a rovnoměrně rozetřete. Na krém navrstvěte šlehačku a přikryjte druhým plátem těsta. Kremeš dejte na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: Made by Kristina, Just Fun Facts, Apetit
Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články