Kološvárské zelí: Typický pokrm pro zimní období, jehož stopy vedou do Sedmihradska

od Lída Kropáčková
3 minuty čtení
plnene zeli
Zdroj: Shutterstock

Plněné zelí je nejen typickým maďarským jídlem, které se na talíři objevuje v zimě a během Vánoc, ale jde o jedno z nejoblíbenějších jídel maďarské tradiční národní kuchyně. A není se čemu divit, zelí už se v této oblasti pěstuje 8 tisíc let.

Ve skutečnosti je však tento pokrm možná doma ještě více na jihovýchodě v oblasti Sedmihradska, jak uvádí magazín Vaříme s Marcelou. A místo, podle kterého pokrm získal své jméno, už na mapě nenajdete. Dnes jde totiž o Kluž.

Stopy původu vedou do Sedmihradska

Sedmihradsko je historické území v severozápadním Rumunsku v Transylvánii. Po staletí tam společně žili Rumuni, Maďaři, Sasové, Arméni i Židé. Rýže v pokrmu potom může být pozůstatkem tureckých a asijských vpádů v historii tohoto kousku země. Kluž má dnes asi 300 tisíc obyvatel.

Maďaři podobné jídlo připravují v celé zemi, jen nese označení jako zelné maso nebo plněné zelí. První písemný recept je zaznamenaný v rukopisné kuchařce dvora Zrínyi v Csáktornya ze 17. století.

V té době byl tento pokrm tak populární, že jej mnoho lidí označovalo jako „erb Maďarska.“ V 18. století se na Balkáně i v celém Maďarsku rozšířilo plněné zelí, které se začalo podobat pokrmu, jenž je připravován dnes. Nebyla v něm ale ještě používaná paprika.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený MaryAnn Dwyer (@thebeachhousekitchen)

Podle zápisu z roku 1695 se tehdy nepřipravovalo s kysaným zelím a k dochucení pokrmu se tehdy používal spíše zázvor, šafrán a pepř. Později byla vyvinuta maďarsky laděná verze s koprovou zakysanou smetanou. V Transylvánii se takto plněné zelí konzumuje dodnes. Později, když do země dorazila paprika a v Maďarsku byla široce zavedena jako koření, plněné zelí, stejně jako mnoho dalších tradičních maďarských jídel, se začalo připravovat s novou přísadou.

Podobné pokrmy mají i jiné kuchyně

Kromě maďarské a rumunské kuchyně se s podobnými pokrmy setkáváme ve švédské, arabské, srbské, ukrajinské a turecké kuchyni.

Pro přípravu pokrmu existuje celá řada receptů, od úplně jednoduchých až po ty propracované. Magazín Hungary Today přišel s jedním z těch propracovanějších.

Potřebné suroviny

Na přípravu budete potřebovat 1 menší hlávku zelí, půl kila kvašeného zelí, půl kila mletého vepřového masa, 200 g rýže, 2 vejce, 2 lžíce konzervovaných rajčat, 3 cibule, 3 stroužky česneku, slaninu nebo klobásku, mletou papriku, kmín, sůl, pepř a bobkový list.

Plněné zelí lze připravit i s rajčaty a koprem, ale duší pokrmu je stará dobrá maďarská paprika. Je na chuti každého, zda použije masitou slaninu nebo klobásu. Kterákoli možnost dodá jídlu dobrou chuť, ale lze uvařit i verzi bez masa. Kdo nemá rád vepřové maso, může použít mleté ​​hovězí, nebo dokonce krůtí. Místo listů čerstvého zelí lze použít i listy kvašeného zelí, ale výsledný pokrm bude kyselejší.

Jak na přípravu

Zespodu nejprve vyřízněte spodek zelí, hlávka tak zůstane celá. Vložte ji do velkého hrnce s vodou a začněte vařit. Listy z hlávky zelí můžete jeden po druhém sundat vařečkou. Jakmile listy změknou natolik, že se dají skládat, jeden po druhém je vyndáte z vody a odložíte stranou, aby byly připravené pro plnění.

Poté smícháte v míse 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 2 vejce a 2 lžíce rajčat. Okořeníte podle chuti, poté vsypete nevařenou rýži, syrové mleté ​​maso a klobásku a vše dobře promícháte. Směsí pak naplníte zelné listy.

Naplněné listy navrstvíte do zapékací mísy nebo do pánve na tenkou vrstvu tuku. Poté na povrch dáte další dvě cibule a zbytek česneku nakrájeného na kostičky a poté vytvoříte vrstvu kysaného zelí. Vrstvu ochutíte paprikou, solí, pepřem, kmínem a několika bobkovými listy. Na povrch lze položit zbylé zelné listy. Vše se zalije vodou.

Plněné zelí se na středním ohni dusí 2 hodiny. Pokud se voda odpaří dříve, je třeba ji doplnit. Hotové plněné zelí se podává se zakysanou smetanou.

Zdroj: Vaříme s Marcelou, Hungary Today, Recepty paní Čuby

Autor: Lída Kropáčková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články