Jak využít zbytky kuřete: Experimentujte a zkuste spojení s řeckým jogurtem či těstovinami

od Lída Kropáčková
2 minuty čtení
pecene kure
Zdroj: Shutterstock

Kuře patří v Česku k nejoblíbenějším masům. Je to dáno jeho dietnějšími vlastnostmi, snadnou úpravou a cenovou dostupností. Může se však stát, že se varianty nejběžnějších úprav (pečené kuře, smažené kuře, rizoto a polévka) omrzí. Právě to je ta správná doba k experimentování.

Po gastronomických orgiích přes vánoční svátky a silvestrovské rauty může přijít k chuti něco chutného a přitom odlehčeného. Kuřecí maso se do salátů používá běžně a může jít o opravdu zajímavý pokrm, který je netradičně servírovaný a na první pohled zaujme čerstvostí a barevností.

Salát s kuřecím masem a řeckým jogurtem

Tento recept je ideální, pokud kupujete ekonomické dvojbalení kuřete, zužitkujete oblíbené kousky a zůstane vám hodně masa, o které už není zájem. Nebo můžete také uvařit vývar, a pokud o maso v polévce nestojíte, můžete jej dále použít takto.

Na 6 porcí budete potřebovat šálek řeckého jogurtu, tepelně upravené maso z jednoho menšího kuřete natrhané nebo nakrájené na kousky, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce kořeněného rýžového octa, hrst nasekané čerstvé petrželky, 4 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na tenké plátky, svazek jarní cibulky jemně nasekaný, 1 balení cherry rajčat nakrájených na čtvrtky, půl salátové okurky, 3 velké kapie rozpůlené a zbavené semeníků, sůl a pepř.

Na přípravě není nic složitého, jak uvádí Pure Wow. Všechny suroviny kromě kapií se smíchají šetrně v míse. Ideální je napřed smíchat jogurt, hořčici a rýžový ocet. Měla by vzniknout homogenní směs, do které se vmíchá nasekaná petrželka.

Přidá se kuře, celer, ¾ nakrájené cibulky, rajčat a okurky. Vše se dobře promíchá, ale jednotlivé kousky by si měly udržet tvar.

Směs se naplní do půlek paprik a ozdobí zbylou cibulkou, rajčaty a okurkou.

Spojení těstovin a kuřete nemá chybu

Výhodou dalšího receptu je, že spojení těstovin a kuřete chutná všem, vypadá dobře, a přitom je velice ekonomické. Nejdražší položku představuje parmazán a toho je třeba jen trocha.

K přípravě rodinného oběda budete potřebovat balení oblíbených těstovin, asi půl kila vykostěného pečeného kuřecího masa (bez kůže), 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, 4 lžíce smetany, skleničku bílého vína, 2 hrsti čerstvého baby špenátu, sůl, pepř, parmazán na osypání.

Kousky kuřete je třeba výrazně dochutit. V misce se smíchá hořčice a dvě lžíce olivového oleje. Směsí se ochutí kousky kuřete, které se ještě osolí a opepří.

Na pánvi se kousky hezky ze všech stran opečou. Mezitím se uvaří těstoviny. Do velké pánve se dá zbytek olivového oleje a v něm se orestuje česnek. Přidá se víno a nechá se zredukovat asi na polovinu množství. Poté se přidá smetana a vytvoří se hladká omáčka. Do ní se vloží uvařené těstoviny.

Vše se promíchá tak, aby byly těstoviny na povrchu obalené omáčkou. Přidá se opečené kuřecí maso a nasekané lístky špenátu. Vše se ještě chvilku nechá na pánvi, aby špenát změkl. Jednotlivé porce se na talíři posypou sýrem.

Zdroj: Pure Wow, The Rising Spoon, Natasha´s Kitchen

Autor: Lída Kropáčková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články