Házedlo přes bidlo: Syté staročeské jídlo ze zbytků, které je rychle hotové

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
hazedlo
Zdroj: Shutterstock

Zbyly vám od včerejšího oběda brambory a nevíte, co s nimi? Pokud hledáte nějaký snadný a rychlý recept, ve kterém je využijete, možná je právě staročeské házedlo přes bidlo nebo přesbidlo to, co potřebujete.

Někdy se mu říká také havířina nebo uhlířina, nejčastěji je ale známé právě pod názvem přesbidlo. Jde o jídlo, které se skládá z brambor, noků a cibule, můžete k němu ale přidat také kousek uzeného masa.

Jídlo ze zbytků

Pokud vám zbyly nějaké vařené brambory, které je vám líto vyhodit, v tomto receptu je zužitkujete. Na zhruba půl kilogramu brambor si dále připravte 250 gramů hrubé mouky, 1 žloutek, trochu mléka, sůl, pepř, cibuli a kousek uzeného masa.

Nejprve si z mouky, žloutku a mléka vypracujte těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte asi hodinu nebo dvě odpočívat. Mezitím si brambory nakrájejte na menší kousky a cibuli najemno.

Všechno smíchejte dohromady

Cibuli si osmahněte na pánvi, potom na ní opečte na kostičky nakrájené uzené nebo slaninu. Potom do směsi přidejte brambory a krátce je promíchejte s výpekem.

V osolené vodě z odleženého těsta uvařte malé nočky. Ty smíchejte se zbytkem a nechte v pánvi krátce prohřát. Nakonec vše naservírujte na talíř a zdobte petrželí nebo pažitkou.

Jídlo je na první pohled smíchaninou všeho možného, je ale velmi chutné a především rychle hotové. Navíc je syté, hodí se skvěle na večeři, v některých případech se dá podávat i jako méně honosný oběd.

Zdroj: Recepty, Top recepty, Pro ženy

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články