Dušená mrkev na tři způsoby. Připravte si ji sladkokyselou, na kari nebo se slaninou

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
dusena mrkev
Zdroj: Shutterstock

Dušená mrkev je vynikající příloha k masu a bramborům, někdo si ji ale dává rád i jen tak samotnou. Oblíbená úprava této zeleniny se dá provést hned na několik způsobů. Pokud vám dosud dušená mrkev nechutnala, dejte jí ještě šanci s novými recepty, které si zamilujete.

Mrkev obsahuje mnoho látek, které mají pro naše tělo pozitivní přínos. Podle studie jsou to například karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamín A a také dodávají mrkvi její barvu. Mrkev má díky nim antioxidační účinky.

Důležité jsou také pektiny, které podporují zdravé trávení. Mrkev obsahuje velké množství draslíku, vápníku a hořčíku. Ty podporují vývoj a fungování kostí a kloubů. Mrkev by měl člověk podle odborníků pravidelně zařadit na svůj jídelníček, pokud ji nemáte rádi syrovou, můžete zkusit některý z následujících receptů.

Dušená mrkev na sladkokyselo

Tato verze je úplným základem a skvěle se hodí například k hovězímu masu a bramborům. Na její přípravu budete potřebovat mrkev, olivový olej, máslo, hladkou mouku, třtinový cukr, sůl a citronovou šťávu.

Mrkev si oškrábejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zeleninu nejprve asi 3 minuty restujte v hrnci na oleji, potom ji lehce podlijte vodou. Dusit by se měla asi 10 až 15 minut, záleží na tom, jak měkkou ji chcete. Nakonec ji dochuťte citronem, solí a cukrem a podávejte třeba k nedělnímu obědu.

Dušená mrkev na kari

Pokud vám nevyhovuje tato jednoduchá a obyčejná příprava mrkve, druhým způsobem je dochucení mrkve kořením. Ke sladké zelenině se skvěle hodí například kari, které jí dodá mírně štiplavou chuť. Pokud chcete ještě trochu jídlo přiostřit, můžete přidat i česnek.

Takto připravovaná mrkev se dělá spíše takzvaně „na skus“, dusí se tedy zhruba 8 až 10 minut, aby ještě mírně křupala. Opět se hodí třeba k hovězímu masu, podává se často ale také jako součást různých salátů obsahujících další zeleninu, například hrášek a kukuřici.

Dušená mrkev na slanině

Pokud patříte k milovníkům masa a na sladkou zeleninu vás moc neužije, můžete si mrkev připravit i ve slané verzi. Potřebovat budete cibuli, slaninu, česnek, sůl, mrkev a olivový olej. Nejprve si osmahněte dozlatova cibulku a opečte slaninu. Na té pak nechte prohřát na kostičky nakrájenou mrkev.

Následně přidejte česnek, sůl, vše zalijte vodou nebo vývarem a nechte dusit doměkka opět zhruba 10 až 15 minut. Slanou mrkev můžete podávat jen tak samotnou k bramborům nebo bramborové kaši, není k ní už třeba přidávat další maso.

Zdroj: ScienceDirect, ResearchGate, Top recepty, Vařila myšička

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články