Došel jogurt? Udělejte si vlastní!

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
jogurty 2
jogurty 2

To, jaké má jogurt pozitivní přínosy pro naše zdraví a že by neměl chybět v našem jídelníčku, není třeba znovu připomínat. V pořadu Vychytávky Ládi Hrušky se pustili přímo do jeho výroby.


Z kelímku hrnec

Z jednoho malého kelímku kupovaného bílého jogurtu si vytvoříme rovnou plný hrnec kvalitního domácího jogurtu. A nebudeme k tomu dokonce ani potřebovat jogurtovač, vystačíme si s postupem našich babiček: jogurt necháme dozrát pod peřinou.

Zdroj: FTV Prima

Co budeme potřebovat:

  • 1 l kvalitního plnotučného mléka
  • 1 kelímek kvalitního bílého jogurtu se živou kulturou
  • sterilizované uzavíratelné sklenice

Postup:

Většinu mléka nalijeme do hrnce, trochu mléka si necháme na rozmíchání jogurtu.

Zdroj: FTV Prima

Velkou sklenici naplníme zhruba do poloviny mlékem a přidáme celý kelímek jogurtu. Promícháme a přelijeme do hrnce ke zbývajícímu mléku. Hrnec postavíme na plotnu a zahřejeme na teplotu 40 stupňů Celsia. (Pokud nemáme k dispozici teploměr, vyzkoušíme teplotu prstem. Ponoříme do mléka malíček, a pokud ho tam udržíme po dobu 5 vteřin, je teplota odpovídající.)

Zahřátou směs přelijeme do připravených sterilizovaných sklenic. (Pokud máme rádi ovocné jogurty, můžeme dát nejprve na dno sklenici lžíci oblíbené marmelády.)

Zdroj: FTV Prima

Naplněné sklenice důkladně uzavřeme a vložíme je na šest hodin pod peřinu. Po uplynutí této doby by měl být jogurt připravený ke konzumaci.

Autor: Sára Vojtěchovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články