Cuketové langoše se dají konzumovat naslano i nasladko. A jsou daleko zdravější než ty klasické

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Langose
Zdroj: Shutterstock

Každá správná pouť, trhy nebo jakákoli další venkovní akce má alespoň jeden stánek s langoši. Tohle nezdravé jídlo je oblíbené především u dětí, kterým obvykle musíte slíbit, že jim langoše uděláte doma. Nechce se vám za ně totiž utrácet. Víte ale, že je můžete doma připravit i v daleko zdravější verzi?

Na klasických langoších není nic náročného. Z kynutého těsta uděláte vyšší placky, které osmažíte na pánvi, dáte na ně kečup a nastrouhaný sýr. Na jednoduchém receptu si pochutná celá rodina. Už jste ale někdy zkoušeli připravit si doma langoše z cukety?

Zdravá cuketa

Cuketa je zelenina, která je sama o sobě mnoha lidmi neoblíbená. Přitom pokud ji použijete v nějakém tom receptu, mnohdy ani ve výsledku její chuť nebudete v jídle vnímat. A stejně tak je to právě i u langošů. Jejich těsto sice zjemní, že je ale vytvořeno právě z téhle zeleniny, by poznal málokdo.

Cuketa je velmi zdravá zelenina, která má vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A a vitaminu C. Server WebMD uvádí, že jde o potravinu s velmi nízkým obsahem kalorií, která je pro lidské tělo přínosná v mnoha ohledech.

Langoše z cukety

Langoše z cukety jsou snadné na přípravu, chutné a oproti běžným langošům také zdravé. Podle receptu na ně budete potřebovat 150 gramů cukety, 150 gramů bílého jogurtu, 200 gramů hladké mouky, 15 gramů droždí, čtvrt lžičky jedlé sody, 200 mililitrů mléka a špetku cukru.

Ve vlažném mléku s cukrem rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Mezitím si cuketu nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Smíchejte ji s jogurtem, moukou, špetkou soli a jedlou sodou. Pak přidejte vzniklý kvásek.

Po půl hodině kynutí připravte z těsta několik placiček, které smažte na jemné vrstvě oleje. Langoše se stejně jako ty klasické zdobí česnekovým kečupem a sýrem, dají se ale konzumovat také nasladko například s povidly.

Zdroj: Top recepty, U Miládky v kuchyni, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články