Boží milosti: Smažené cukroví, které je nejlepší hned po dokončení. Chuťově připomíná churros

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
bozi milosti
Zdroj: Shutterstock

Boží milosti jsou cukroví, které se tradičně dělá na Velikonoce, mnoho lidí ho ale připravuje také v době kolem Vánoc. Pro svou jednoduchou přípravu a skvělou chuť se stalo velmi oblíbeným dárkem pro velikonoční koledníky, nabídnout ho ale můžete i hostům o Vánocích. Jakmile jednou ochutnají, už nebudou chtít jíst jiné.

Podle České televize byste jen těžko hledali cukroví, které je božím milostem podobné. Jde o křehkou a poměrně dost sladkou pochoutku, která se na jazyku rozplývá. Nejblíže k ní podle serveru mají chuťově španělské churros.

Na Vánoce je ideální dělat boží milosti až úplně na poslední chvíli. Jde totiž o cukroví smažené, které chutná nejlépe hned čerstvě po dokončení. Jeden dva dny vám na stole vydrží, pro svou dokonalou chuť ale ale bude brzy pryč. A to je i důvod, proč ho připravovat až těsně před Štědrým dnem.

Rychlé a vynikající

Boží milosti jsou cukroví, které připravíte opravdu během několika chvil. Je jen potřeba dát pozor, aby pak také během několika chvil nezmizelo. Při prvním kousnutí se do nich totiž zamilujete a bude opravdu problém nějaký ten kousek ušetřit na Štědrý den.

Na přípravu božích milostí budete potřebovat 300 gramů hladké mouky, 75 mililitrů smetany na šlehání, 75 mililitrů zakysané smetany, 50 mililitrů rumu, nastrouhanou kůru z limetky, sůl, rostlinný olej na smažení a moučkový cukr na obalení.

Vydrží jen pár dní

Do mísy si nejprve dejte mouku a přidejte rum a obě smetany. Směs pak rukama pořádně propracujte. Že je připravená, poznáte tak, že se na povrchu těsta začnou tvořit puchýřky. V tuto chvíli přidejte do směsi kůru z limetky a vše osolte.

Těsto nechte zhruba 30 minut odstát v pokojové teplotě, potom ho znovu vypracujte. Následně těsto rozválejte na plát, který by měl být tenký zhruba 2 milimetry. Z placky vykrajujte obdélníky o velikosti asi 6×4 cm. Do nich nožem vykrojte dvě dírky tak, aby okraje těsta zůstaly vcelku.

Pak si v hrnci rozehřejte olej a obdélníky do něj vkládejte. Smažte je zhruba 20 vteřin z každé strany. Boží milosti nechte po smažení řádně odkapat na papírových utěrkách a ještě za tepla je obalujte v  moučkovém cukru, který předtím můžete smíchat se skořicí.

Boží milosti jsou nejideálnější ještě čerstvé, protože jsou křupavé, a tak si na nich pochutnáte nejlépe. Několik dní ale vydrží lahodné. Pokud tedy vydrží vaše nenechavé ruce a mlsná ústa.

Zdroj: Česká televize, Novinky, Kuchařka pro dceru

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články