San-nakji je pochoutka, která vás může doslova zabít

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
sannakji 1
sannakji 1

Se kterým jídlem máte opravdu problém? Nikdy byste nepozřeli koprovou omáčku nebo vnitřnosti? Na některých pokrmech si nejenže nepochutnáte, ale také mohou být pěkně nebezpečné.


Nebezpečná večeře

San-nakji je jednou z těch pochoutek, které vás mohou stát život. Základní surovinou pro přípravu jsou chobotničky, do lahůdek, které si nejeden z nás ochotně dopřává na dovolené u moře, však mají poměrně daleko.

Zdroj: LWY at flickr / CC BY 2.0

Chobotničky se podávají vcelku nebo nakrájené na kousky a doplňují se sezamovým olejem a sezamovými semínky. To kvůli tomu, aby poživatina lépe klouzala do krku. Což nad plným talířem bezesporu oceníte. Nakrájené kousky chobotnic se totiž ještě na talíři hýbou a jejich přísavky jsou plně funkční. Pohyb způsobují i po smrti fungující nervové reflexy.

Mohou se proto relativně snadno zaseknout v ústech či v krku a představují tak pro konzumenta nebezpečí. Hrozí vám riziko, že se udusíte a případy udušení po požití této delikatesy byly skutečně zaznamenány. Jeden z incidentů se odehrál například v roce 2008 v Gwangju.

V kontextu toho se pak v podstatě zdá jako docela výhra, když se vám večeři vlastně ani nepodaří sníst, protože chobotničky se doslova přilepí na obličej. Jejich konzumace vyžaduje kromě odvahy i výraznou zručnost.

S příchutí Asie

Proto v některých restauracích neznalým hostům, zejména těm pocházejícím z Evropy, personál s konzumací pomáhá. Strávníkům se nedoporučuje při pojídání San-nakji pít alkohol, pod jeho vlivem jsou pro vás rizika vyšší, neboť nejste tak opatrní.

Tato exotická pochoutka se totiž objevuje především v Japonsku a v Korei. V Asii je podobný způsob stravování poměrně běžnou praxi. Živé se tu totiž zdaleka nepojídají jen tyto chobotničky. K obědu můžete často dostat i mrštné krevety nebo dokonce kousky hada. Ten se nijak tepelně neupravuje, po naporcování ho dostanete rovnou na talíř. Slovo „čerstvé“ je tedy v Asii dotaženo do extrému.

Kontroverzní jídelníček se přirozeně moc nelíbí ochráncům zvířat, kteří podobné počínání označují jednoznačně jako týrání. To ovšem provozovatele restaurací od toho, aby San-nakji a jiné pochoutky na menu zařadili, nijak neodrazuje. Tradiční specialitu si tak (na vlastní nebezpečí) můžete na mnoha místech stále dát.

Autor: Denisa Holanová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články