Loupáním zázvoru už se trápit nemusíte. Škrabku nebo nůž vyměňte za jiný nástroj

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Loupani zazvor
Zdroj: Shutterstock

Zázvoru buď přijdete na chuť a zamilujete si ho, nebo mu na chuť nepřijdete a budete se mu vyhýbat. Zázvor je známý svojí typickou ostrou chutí i řezavou vůní, která nemusí být příjemná úplně každému.

Přesto se vyplatí se zázvor snažit zařadit do svého jídelníčku – ať už jako přísadu do mnohých pokrmů, nebo jako součást nápojů. Zázvor nám totiž má po zdravotní stránce opravdu hodně co nabídnout.

Výrazná kořeněná chuť

Pokud byste si nechali zavázat oči a někdo by vám dal ochutnat zázvor nebo k němu přičichnout, bezesporu byste ho poznali.

Pro zázvor je typická čerstvá, silně aromatická a kořeněná chuť. Štiplavá vůně a ostré aroma nemusí být každému po chuti.

Neplýtvejte jím zbytečně

Pokud jste někdy drželi v ruce zázvor a snažili jste se ho oloupat, jak jste to dělali? Většina lidí vezme do ruky škrabku nebo nůž.

Zamysleli jste se ale nad tím, že tímto způsobem zázvorem zbytečně plýtváte? Jasně, dá se sehnat za dobré peníze, ale proč plýtvat, když nemusíte?

Jestliže k oloupání zázvoru používáte nůž nebo škrabku, chtě nechtě se nevyhnete tomu, že společně se slupkou odstraníte i část kořene. Není to škoda?

Nejjednodušší způsob loupání? S pomocí lžíce!

Přitom nejlepšího pomocníka pro nejjednodušší způsob loupání zázvoru máte celou dobu hned po ruce, i když by vás možná nenapadlo jej použít.

Stačí si vzít do ruky lžíci. Tu uchopte vypoulenou částí nahoru mezi palec a ukazováček. Do druhé ruky vezměte zázvor a s pomocí lžíce jej začněte škrábat.

Nemusíte se bát – lžíce si poradí i s hrbolky, které jsou pro kořen zázvoru typické. S pomocí lžíce odstraníte všechnu slupku, aniž byste zároveň plýtvali samotným kořenem.

Schválně to zkuste porovnat!

Napadá vás, zda jste skutečně plýtvali, když jste zázvor loupali nožem nebo škrabkou? Pokud vám tahle otázka nedá spát, schválně to zkuste.

Vezměte tři podobně velké kousky zázvorového kořene a každý z nich oloupejte s jiným pomocníkem – jeden kořen škrabkou, druhý nožem a třetí kávovou lžičkou.

Sami uvidíte, že lžička z tohoto skromného souboje vyjde jako absolutní vítěz. Nejenže bude daleko méně odpadu, ale lžička si i mnohem lépe poradí s výstupky nebo prohlubněmi na kořenu zázvoru.

Autor: Nikol Kolomazníková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články