Komerční sdělení

Brambory na nejrůznější způsoby. Víte, jak je správně uvařit?

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
brambory
Zdroj: Shutterstock

Brambory jsou typickou přílohou našich pokrmů. Konzumujeme je v mnoha podobách, mnohdy slouží i jako samostatný pokrm, případně je přidáváme do polévek, gulášů atd. Kromě výborné chuti a stravitelnosti je ceněna také vysoká energetická hodnota brambor, velký obsah vlákniny, malé množství kalorií a také hodně vitamínu C a draslíku. Aby však zůstaly tyto látky zachovány, je třeba vařit brambory správně.

Jak správně vařit brambory?

Každý z nás vaří brambory jinak – někdo je vaří v celku, jiný je krájí, někdo slupku loupe, jiný vaří brambory ve slupce. Jak je to správně? 
Ideální je vařit brambory ve slupce, protože si tak zachovávají více tělu prospěšných látek. Pokud však chcete z brambor připravovat kaši, před vařením je potřeba je oloupat. 
Je nutné upozornit, že existuje více odrůd brambor, a tak každá z nich vyžaduje jinou dobu varu. Nelze tedy přesně říci, jak dlouho brambory vařit, průměrně jsou uvařené za 10–15 minut ve vroucí vodě. Důležité pak je okamžitě slít vroucí vodu – pokud byste je nechali louhovat ve vodě déle, nejen, že by se rozvařily, ale zbytečně byste přišli o cenné látky, zejména o vitamín C. 
A pamatujte také na to, že po uvaření brambory nepřiklápíme pokličkou – zlojovatěly by 

Skladování brambor ovlivní jejich životnost

Aby byly brambory chutné, nestačí je jen dobře uvařit – důležité je i skladování brambor. Protože jen správné skladování zajistí jejich poživatelnost, dobrou chuť a také prodlouží jejich životnost. Nejlépe se jim bude dařit, pokud je budete skladovat v temnu a chladu při teplotě mezi 4–7 °C, tedy ideálně ve sklepě. 
V malém množství je můžete uchovávat v lednici, ideálně v boxu pro zeleninu. Na podzim je můžete skladovat také na balkóně, pamatujte však na to, že je musíte ochránit před namrznutím. Jakmile teplota poklesne pod 3 °C, hrozí riziko namrznutí a sládnutí. Vysoké teploty při skladování brambor zase naopak vedou k rychlé klíčivosti. 
Pamatujte také na to, že při skladování na světle začnou brambory zelenat a tvoří se v nich prudce jedovatý solanin – takové brambory nikdy nekonzumujte. 

TIP: správné skladování potravin je důležité, pomáhá předcházet zbytečným potravinovým ztrátám a předcházet ztrátě vitamínů a dalších cenných látek z potravin.

Jak vidíte, tato výborná přílohová zelenina je sice naprostým standardem v našich domácnostech, ale vyžaduje pravidla, která mnohdy opomíjíme. Není tedy důležitá jen energetická hodnota brambor, obsah účinných látek či jejich druh, ale také správný způsob vaření i skladování.


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články