Jak to, že Asiati mají rýži tak lehkou a nadýchanou? Rozhodně není ze sáčku. Základem je správný výběr. Volte jasmínovou rýži. Jedná se o dlouhozrnnou rýži s poměrně velkým množstvím škrobu. Krásně voní a chuť má až lehce nasládlou.
Správný postup vaření rýže
Na dvě porce si můžete odměřit dvě stě mililitrů rýže v odměrce, nebo ji nasypat do hrnku na čaj. Je důležité si zapamatovat, jaké množství rýže máte.
Důležité je rýži pořádně propláchnout. Můžete ji dát do sítka a pod proudem studené tekoucí vody propláchnout.
Doporučuji ale rýži nasypat do hrnce, v němž budete rýži vařit, nebo do vnitřní nádoby rýžovaru. Zalijte ji studenou vodu a rukou properte. Uvidíte vyplavený škrob a voda bude bílá jako mléko.
Vodu pomalu vylijte. Nebojte se, rýže je těžší než voda, takže vám z hrnce nevypadne.
Postup opakujte ještě třikrát nebo čtyřikrát, dokud voda nebude téměř průhledná. Nakonec opět vylijte co největší množství vody.
Před oplachem je důležité si zapamatovat množství rýže. To proto, že teď do hrnce s omytou rýží nalijeme jedenapůlkrát tolik vody, než je množství rýže. Takže pokud jste odměřovali hrnkem, nalijete jeden plný hrnek a ještě půl hrnku vody nebo tři sta mililitrů vody.
Rýži s vodou dáme na velký sporák, přikryjeme víkem a přivedeme co nejrychleji k varu. V momentě, kdy se nám voda začne vařit (nesmí vybublat ven), sundáme hrnec z velké plotýnky a dáme jej na tu nejmenší a obsah necháme na nejmírnějším ohni pomalu vřít.
Můžete zkusit i rýžovar
Tajemství výborné rýže je její dušení. Za žádných okolností nesundavejte během celého vaření poklici z hrnce. Za zhruba patnáct minut budete mít perfektní rýži.
Pokud si chcete práci zjednodušit a nebát se, že vám rýže uteče, když ji omylem zapomenete stáhnout z velkého plamene, nebo prostě máte nekvalitní hrnec, v němž se připálí i voda, tak doporučuji nákup rýžového vařiče.
Rýžové vařiče jako je tento, mají kvalitní teflonovou vložku a fungují tak, že se v momentě varu automaticky přepnou na minimální teplotu. Rýže se vám v nich udělá vždy perfektní. Navíc ve vařiči na rýži můžete jednoduše uvařit i mnoho dalších příloh a jídel.
Autor: Tomáš Dvořák