Rýže jako z vaší oblíbené asijské (vietnamské) restaurace

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
zena ryze
zena ryze

Jak to, že Asiati mají rýži tak lehkou a nadýchanou? Rozhodně není ze sáčku. Základem je správný výběr. Volte jasmínovou rýži. Jedná se o dlouhozrnnou rýži s poměrně velkým množstvím škrobu. Krásně voní a chuť má až lehce nasládlou.

Správný postup vaření rýže

Na dvě porce si můžete odměřit dvě stě mililitrů rýže v odměrce, nebo ji nasypat do hrnku na čaj. Je důležité si zapamatovat, jaké množství rýže máte.

Důležité je rýži pořádně propláchnout. Můžete ji dát do sítka a pod proudem studené tekoucí vody propláchnout.

Doporučuji ale rýži nasypat do hrnce, v němž budete rýži vařit, nebo do vnitřní nádoby rýžovaru. Zalijte ji studenou vodu a rukou properte. Uvidíte vyplavený škrob a voda bude bílá jako mléko.

Zdroj: Tomáš Dvořák

Vodu pomalu vylijte. Nebojte se, rýže je těžší než voda, takže vám z hrnce nevypadne.

Zdroj: Tomáš Dvořák

Postup opakujte ještě třikrát nebo čtyřikrát, dokud voda nebude téměř průhledná. Nakonec opět vylijte co největší množství vody.

Zdroj: Tomáš Dvořák

Před oplachem je důležité si zapamatovat množství rýže. To proto, že teď do hrnce s omytou rýží nalijeme jedenapůlkrát tolik vody, než je množství rýže. Takže pokud jste odměřovali hrnkem, nalijete jeden plný hrnek a ještě půl hrnku vody nebo tři sta mililitrů vody.

Rýži s vodou dáme na velký sporák, přikryjeme víkem a přivedeme co nejrychleji k varu. V momentě, kdy se nám voda začne vařit (nesmí vybublat ven), sundáme hrnec z velké plotýnky a dáme jej na tu nejmenší a obsah necháme na nejmírnějším ohni pomalu vřít.

Můžete zkusit i rýžovar

Tajemství výborné rýže je její dušení. Za žádných okolností nesundavejte během celého vaření poklici z hrnce. Za zhruba patnáct minut budete mít perfektní rýži.

Zdroj: Freepic

Pokud si chcete práci zjednodušit a nebát se, že vám rýže uteče, když ji omylem zapomenete stáhnout z velkého plamene, nebo prostě máte nekvalitní hrnec, v němž se připálí i voda, tak doporučuji nákup rýžového vařiče.

Rýžové vařiče jako je tento, mají kvalitní teflonovou vložku a fungují tak, že se v momentě varu automaticky přepnou na minimální teplotu. Rýže se vám v nich udělá vždy perfektní. Navíc ve vařiči na rýži můžete jednoduše uvařit i mnoho dalších příloh a jídel.

Autor: Tomáš Dvořák


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články