Zdeněk Pohlreich chodil od dveří ke dveřím a ptal se, zda ho nechtějí do kuchyně. Předtím byl úspěšným baseballistou

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
zdenek pohlreich
Zdroj: Nextfoto

Zdeněk Pohlreich se proslavil svým kulinářským uměním, přitom se zpočátku kuchařem stát nechtěl. Věnoval se hlavně baseballu, ve kterém to dotáhl až do „nároďáku“. Po emigraci však jeho život nabral jiný směr.

V nedávném rozhovoru v pořadu Povídej vzpomínal známý šéfkuchař na své mládí, kdy se poměrně intenzivně a úspěšně věnoval baseballu, o kterém řekl: „Je to moje celoživotní láska.“

K baseballu ho přivedl kamarád

Jak ale Zdeněk Pohlreich sebekriticky přiznává, tehdy se tomuto sportu věnovalo u nás jen pár nadšenců (asi 2000) převážně na amatérské bázi. K baseballu přivedl Zdeňka jeho kamarád. Evidentně se mu ale dařilo, neboť se v 21 letech dostal do výběru na zájezd do Nizozemska, tam také začal uvažovat o emigraci, kterou nakonec na jaře 1989 uskutečnil.

Rok strávil v Holandsku, pak získal povolení k pobytu v Austrálii, kde teprve přišel na chuť své profesi. Stal se šéfkuchařem a po návratu z emigrace v kariéře kuchaře pokračoval.

K baseballu se ale ještě jednou vrátil, tentokrát v roli rozhodčího. „Když jsem pak odjel do Austrálie, objevil jsem v novinách inzerát, že se shání rozhodčí, tak jsem se na to rozhodl navázat. Tam jsem se rozhodování docela intenzivně věnoval. Vydržel jsem u toho nějakých pět nebo šest let,“ vzpomínal v rozhovoru pro web Aktuálně.

S vařením začal v Austrálii

Baseball již nehraje, zato skoro všechen čas věnuje vaření, psaní kuchařek a natáčení gastronomických pořadů. Než se však stal úspěšným a uznávaným šéfkuchařem, musel si projít náročnými začátky. Vaření se začal profesionálně věnovat až v Austrálii.

„Chodil jsem od dveří ke dveřím a ptal se, jestli někdo nechce člověka do kuchyně. Měl jsem obrovskou motivaci a práci jsem si našel už třetí den. Nic mi nebylo zatěžko, chodil jsem do kuchyně klidně o dvě hodiny dřív,“ řekl Zdeněk Pohlreich v již zmíněném pořadu Povídej.

Tvrdá dřina se však vyplatila. Nejprve se stal zástupcem šéfkuchaře v restauraci La Guillotine a později to dotáhl až na místo šéfkuchaře. Zde také potkal svoji druhou manželku Zdeňku, kterou si vzal o 20 let později. S ní přečkal i náročné období, kdy onemocněla rakovinou, a v letošním říjnu spolu oslaví 12. výročí svatby.

Zdroj: CNN Prima News/Povídej, Aktuálně, Blesk

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články