Věra Martinová bude letos péct jen podvodnice. Rodinnou specialitu z kvasnic

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
vera martinova
Zdroj: Nextfoto

Přezdívá se jí první žena českého country. Není se tak čemu divit, že táborákové špekáčky zvládá na jedničku s hvězdičkou. Kromě toho se ale jako doma cítí nejen u ohně, ale i v kuchyni. Před Vánoci každý rok peče i takzvané podvodnice.

Když je venku hezky, tráví zpěvačka ráda čas u táboráku. Jedním z jejích oblíbených receptů jsou špekáčky v košilce. Jde o rozříznutý špekáček, do kterého se vloží sýr obalený v paprice a kousek cibule. Celý párek se pak zabalí do slaniny a opéká nad ohněm, popisuje Český rozhlas Region.

Když ale venku nasněží, musí se Martinová přesunout do kuchyně. A ani tam si nevede špatně. Pečení cukroví je jednou z jejích oblíbených vánočních tradic. Každoročně dělá podvodnice, které patří spíše k těm méně známým.

Rodinná specialita

Vánoce si Věra užívá. „Líbí se mi ta atmosféra a ráda ji spíše pozoruji, než abych se přerazila kvůli tomu, abych měla doma všechno uklizené,“ vypráví. „I když je pravda, že okna umytá mám – to zase pozor! I to jsem letos stihla,“ svěřila se serveru Lifee.

„Podvodnice jsou naší rodinnou specialitou. Jde totiž o báječný druh cukroví. Umíchá se klasické těsto s kvasnicemi a udělá se z něho koule. Ta se strčí do lavóru s vodou, kde vykyne a vystoupí k hladině,“ popsala Martinová už před několika lety pro Novinky.

Dodala, že koule se pak osuší, rozválí a z těsta se vykrajují pomocí formiček nejrůznější tvary. Zpěvačka se podle svých slov z každé možnosti vykouzlit blízkým úsměv na tváři raduje. A tímto cukrovím se jí to daří velmi snadno.

Upečte si podvodnice Věry Martinové

Na podvodnice Věry Martinové budete podle Aha! potřebovat 100 gramů moučkového cukru, 3 lžíce mléka, 300 gramů másla, sůl, 400 gramů hladké mouky a 20 gramů droždí. Všechny suroviny smíchejte do hutného těsta.

Z toho vytvořte velkou kouli, kterou ponořte do hrnce s vodou. Přes noc nechte těsto takto kynout. Do druhého dne by mělo svůj objem minimálně zdvojnásobit. Jakmile je těsto připravené, rozválejte ho a vykrojte z něj tvary podle vlastní libosti.

Letos jsou podvodnice prý dokonce jediným cukrovím, které Martinová doma dělá. Ke štěstí to podle jejích slov bohatě stačí. „Není proč se přecpávat sladkým. Stejně vždycky něco přinesou návštěvy a už to je veliké lákadlo. Jeden druh, pro nás dobré,“ říká zpěvačka.

Zdroj: Novinky, Lifee, Český rozhlas Region, Aha!

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články