Bramborový salát podle Karla Gotta: Mistr si nepotrpěl na žádné složitosti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
karel gott
Zdroj: Profimedia

Blíží se Vánoce a k těm neodmyslitelně patří také kapr, popřípadě řízek s bramborovým salátem. Ten dělá každý trochu jinak, neexistuje tak jen jeden správný recept. Někdo upřednostňuje krémovější verzi, jiný má rád, když jsou v něm větší kusy brambor, někdo dává do salátu vajíčko, někdo ne… Pokud hledáte letos nějaký tip na bramborový salát, zkuste se inspirovat třeba u Karla Gotta.


Může se zdát, že hudebník žil ve velkém stylu, a na jeho svátečním stole tak musela být ta nejluxusnější jídla plná složitých chutí i vůní. Opak je ale pravdou. Co se týče bramborového salátu, dával Gott podle serveru iReceptář přednost jednoduchosti.

Bramborový salát prý zpěvák miloval a dopřával si ho i několikrát do roka. Na Vánoce si ho dával společně se smaženým kaprem.

Patřil k těm, kteří se této tradice drželi a u nichž měla ryba před řízky přednost. Salát, který se u Gottových podával na Štědrý den, je přitom na přípravu velmi jednoduchý.

V hlavní roli zelená paprika

Do salátu dávají lidé různé věci. Někteří příliš nemusí cibuli, takže ji dávají jen méně nebo ji vynechají úplně. Jiní se zase přou o to, zda do salátu patří mrkev.

Karel Gott měl jednu speciální surovinu, kterou do jídla přidával, dnes jí přidává asi opravdu málokdo. Zelenou papriku.

Na přípravu bramborového salátu podle Karla Gotta budete potřebovat 300 gramů vařených brambor, kyselé okurky, cibuli, zelenou papriku, dvě vajíčka uvařená natvrdo, majonézu, hořčici, sůl, pepř, cukr a petrželovou nať.

Další věcí, kterou se podle webu Prima Fresh Gottův salát lišil od běžného pokrmu, který na Štědrý večer konzumujeme, je způsob krájení surovin.

Gottovi totiž brambory nikdy nekrájeli na kostičky, ale vždy na kolečka. Stejně tak i okurky, cibuli, zelenou papriku a vejce uvařená natvrdo.

Salát podle Mistra

Pokud chcete vařit salát podle Mistra, nakrájejte si všechny zmíněné suroviny na plátky. Cibuli spařte v horkém nálevu z okurek. V míse si mezitím připravte zálivku, která je velmi jednoduchá. Smíchejte pouze hořčici, majonézu, sůl a pepř.

Nakrájenou směs zeleniny jednoduše zalijte touto zálivkou a trochou nálevu z okurek, vše dobře promíchejte a nechte v chladu. Salát by se měl ideálně dělat alespoň 6 hodin před konzumací, aby se všechny chutě krásně promísily.

Bramborový salát podle Karla Gotta je překvapivě velmi jednoduchý. Hudebník ho miloval a nikdy mu nevadilo, že je v něm vlastně jenom minimum surovin. O to více vynikne chuť každé z nich.

Pokud tak letos hledáte inspiraci, třeba ho zkusíte i vy. Uvidíte, že jednoduché nemusí znamenat špatné.

Zdroj: Stream, Prima Fresh, iReceptář

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články