Betlémské hvězdičky podle Ivety Fabešové: Jednoduché cukroví, které rozjasní váš sváteční stůl

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Iveta Fabesova
Zdroj: Profimedia

Během pečení vánočního cukroví se můžete inspirovat mnohými celebritami. Například cukrářka Iveta Fabešová dělá každým rokem na svátky betlémské hvězdičky. Jde o velmi snadné cukroví, které podle jejího receptu zvládne úplně každý.

Loni před Vánocemi vydala cukrářka kuchařku, ve které mimo jiné představuje celou řadu vánočního cukroví. Najdete v ní rady na některé vánoční likéry, ale především řadu sladkých pochoutek. Betlémské hvězdičky patří k pochutinám, které si Iveta nemůže vynachválit.

Vyplatí se investovat

Iveta Fabešová má ráda tradiční cukroví, jako jsou například její oblíbené florentýnky, ráda ale také připraví cukroví, které se nepeče úplně ve všech rodinách. Betlémské hvězdičky jsou jednoduché, skvěle vypadají i chutnají.

Na jejich přípravu budete potřebovat 260 gramů hladké mouky, 100 gramů mletých lískových ořechů, 80 gramů cukru, kůru z citronu, semínka z vanilkového lusku, 20 gramů másla, 2 žloutky a 100 gramů rybízové marmelády na slepení.

Na polevu si připravte 250 gramů cukru, 2 lžíce vody a šťávu z poloviny citronu. Podle webu Apetit Iveta radí, abyste do tvorby tohoto cukroví investovali. Ačkoli vanilka je drahá, vyplatí se skutečně použít vanilkový lusk. Pokud se rozhodnete pro náhražku ve formě například vanilkového cukru, nedocílíte dokonalého výsledku.

Jak na přípravu

Smíchejte mouku, oříšky, vanilku, cukr a kůru z citronu. Dejte pozor, abyste nenastrouhali bílé části ovoce, které jsou hořké. Do těsta přidejte nakrájené máslo a žloutky a vypracujte ho.

Následně ho vyválejte na tloušťku zhruba 3 milimetry a vykrajujte z něj hvězdičky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 °C a pečte cukroví zhruba 15 minut. Po vychladnutí vždy dva kousky slepujte marmeládou.

Smíchejte suroviny na polevu a pomocí vařečky je utřete do tuha. Cukroví potom v citronové směsi namáčejte. Dozdobit je můžete například cukrovými perličkami nebo malými kousky nastrouhané čokolády.

Zdroj: Novinky, Apetit, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články