Pavel Berky se stal v roce 2020 semifinalistou soutěže MasterChef. Nakonec sice nevyhrál, i tak je ale dnes uznávaným kuchařem, který se rád podělí o postup na skvělé jídlo. Podle jeho receptu si můžete připravit například vynikající brynzové pirohy.
„MasterChef mi otevřel úplně novou cestu, která mě profesně i osobně naplňuje. A věřím, že se časem naučím obě profese lépe skloubit a věnovat se vaření i módě zároveň. Zatím se to teprve učím, je to pro mě úplně nové,“ říká módní návrhář v rozhovoru pro magazín Recepty.
K vaření ho přivedla rodina
Pavel Berky měl vždy velkou oporu v rodině. Koneckonců to byli právě jeho nejbližší, kdo ho k vaření přivedl. „Doma se vařilo neustále. Máma i táta jsou v tom velice dobří,“ cituje jeho slova Apetit.
Kuchař velmi rád vaří recepty z romské kuchyně. Jídla jsou podle jeho slov velmi jednoduchá a skládají se z minima surovin. Ze stejného důvodu má Berky rád také českou nebo slovenskou kuchyni.
K jeho oblíbeným jídlům patří právě brynzové pirohy, které jsou na Slovensku vyhlášenou specialitou. Připravte si je podle jeho receptu.
Brynzové pirohy podle Pavla Berkyho
Na brynzové pirohy budete potřebovat 100 gramů polohrubé mouky, 100 gramů hladké mouky, 300 gramů brambor, 125 gramů brynzy, 200 gramů slaniny, 100 gramů špeku, 1 žloutek, 80 gramů másla, čerstvou pažitku, zakysanou smetanu, červenou mletou papriku, sůl a pepř.
Brambory nejprve uvařte doměkka, potom je rozmačkejte na kaši a odeberte z nich asi 100 gramů. Ty později využijete do náplně. Do zbytku brambor prosejte obě mouky.
Přidejte do směsi žloutek a trochu soli, pak vypracujte hladké těsto. Ke zbylým bramborám přidejte brynzu, papriku, pepř a sůl. Těsto rozválejte na plát a vykrojte z něj několik koleček.
Do středu koleček dejte náplň a přeložte je napůl. Okraje zatlačte vidličkou, aby se pirohy spojily. Takto připravené je hoďte do osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou, povařte je ještě zhruba 30 vteřin a můžete je vyndat.
Na pánvi mezitím na másle osmahněte slaninu a špek. Pirohy se podávají se zakysanou smetanou společně s opečeným masem.
Zdroj: Pavel Berky, Apetit, Pro ženy, Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová