Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/header.php on line 71
Domácí aspikové misky: Pozapomenutá klasika, která zmizí téměř okamžitě - OnlyU

Domácí aspikové misky: Pozapomenutá klasika, která zmizí téměř okamžitě

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Aspik
Zdroj: Shutterstock

Aspik dělám doma už dlouhé roky, pro ostatní je to ale spíše pozapomenutá klasika. Obvykle ho přizpůsobím tomu, co mám právě doma. Někdy je v něm více mrkve, jindy zase hrášku. Jídlo je syté, chuťově vynikající a především zdravé. Připravuji ho do misek a všechny porce obvykle velmi rychle zmizí.

Na přípravu aspiku se používá želatina, která je velmi zdravá pro klouby. Je zdrojem bílkovin a pomáhá tedy také zdravému růstu vlasů a nehtů a je pomocníkem při problémech s pokožkou, uvádí Tasting Table.

Do aspiku se dále přidává velké množství syrové zeleniny, která je zdravá sama o sobě, ocet a zdravé koření jako například celý pepř a bobkový list. Zatímco mnoho lidí tak považuje aspik za tučné a nezdravé jídlo, ve skutečnosti je to zcela naopak.

Jak na domácí aspikové misky

Já doma dělám aspik do malých silikonových formiček. Vznikají mi tak po zatuhnutí jakési aspikové misky. Jde ale samozřejmě udělat i aspik do větší formy.

Na jeho přípravu budete potřebovat litr vody, 0,1 litru octu, špetku soli, lžíci cukru, 1 cibuli, nové koření, celý pepř, bobkový list, šunku, vajíčka uvařená natvrdo, hrášek, mrkev, kukuřici, kyselé okurky, papriku (čerstvou nebo nakládanou) a 2 sáčky čiré želatiny.

Příprava aspiku

Nejprve si z vody, octu a koření svařte nálev. Mezitím si připravte ostatní suroviny. Šunku buď pokrájejte na kousky, nebo ji můžete naplnit například pařížským salátem a srolovat do ruličky. Já upřednostňuji první verzi.

Zeleninu pokrájejte na kousky a vajíčka na plátky. Veškeré ingredience pak naskládejte na dno formiček. Z nálevu vyndejte koření, přihřejte ho a zamíchejte do něj 2 sáčky želatiny. Následně s ním zalijte připravenou zeleninu v mističkách.

Aspik nakonec dejte opatrně do ledničky a nechte ho do druhého dne ztuhnout. Obvykle se podává s pečivem, u nás se ale sní tak rychle, že se k němu ani chleba nestihne ukrojit.

Zdroj: Autorský článek, Tasting Table

Autor: Šárka Cvrkalová


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/content-single.php on line 286

Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články


Warning: Use of undefined constant DISALLOW_ADS - assumed 'DISALLOW_ADS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /www/doc/www.onlyu.cz/www/wp-content/themes/soledad-child/footer.php on line 416