Sýrové housky jsme na základní škole nejčastěji vykupovali ve školním bufetu. Pokud jste i vy měli tu možnost, nebo jste si je chodili kupovat někde po cestě do pekárny, možná si rádi zavzpomínáte na dětství. Dnes se housky totiž už za tu cenu kupovat nevyplatí, můžete si je ale udělat doma.
Uvnitř je pečivo měkké a nadýchané, na povrchu je pak křupavý sýr. Bulky se dají konzumovat namazané, dají se zapékat i obkládat, vynikající jsou ale díky své sýrové chuti i samotné. A to ideálně ještě čerstvé.
Upečte si je doma i vy
Na přípravu křupavých sýrových bulek budete potřebovat hrnek teplé vody, 10 gramů droždí, 400 gramů mouky, cibulový prášek, sušený drcený česnek, 30 gramů nesoleného másla, 2 vajíčka, 50 gramů cukru, 1 hrnek nastrouhaného sýru, špetku soli a plátky čedaru.
Začnete tím, že si necháte z teplé vody, cukru a droždí vzejít kvásek. Ten po deseti minutách přidejte k prosáté mouce. Do směsi přisypte sýr, koření, vajíčka a vypracujte hladké těsto.
Křupavá na povrchu, jemná uvnitř
Těsto nechte zhruba hodinu kynout. Potom ho rozdělte na 8 stejných dílů, ze kterých vypracujte bulky. Ty nechte na plechu pod utěrkou ještě 15 minut odpočívat.
Housky potom pečte na 200 °C zhruba 25 minut. Potom je vytáhněte, potřete je vajíčkem a položte na ně plátek sýru. Následně je ještě 5 minut zapékejte.
Díky tomu vám vzniknou bulky, které jsou na povrchu křupavé a odlupuje se z nich připečený sýr, uvnitř jsou ale jemné a chutnají po sýru a mírně po česneku. Housky si vychutnejte samotné, nebo je rozkrojte a naplňte čerstvou zeleninou a salámem.
Zdroj: Breads and Sweets, Woman Skribbles, Carmyy
Autor: Šárka Cvrkalová