Petr Havlíček radí, jak efektivněji spalovat kalorie. Dobré jsou nápoje nižší teploty

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
petr havlicek
Zdroj: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Rychlost metabolismu se u každého jednotlivce trochu liší. Roli totiž hrají geny a především náš životní styl. Pokud tedy máte metabolismus pomalejší, nemusíte zoufat, úpravou denního režimu a stravování jej můžete zrychlit.

Faktory, které nejvíce ovlivňují rychlost metabolismus, jsou podle Petra Havlíčka, který své rady shrnul v pořadu Rozum v troubě, stravování, pohyb a spánek. Začněme tím nejjednodušším na implementaci, spánkem. Dostatek spánku a odpočinku je nezbytný pro správné fungování organismu, a tudíž i metabolismu.

U dospělého jedince se doporučovaná délka spánku většinou pohybuje mezi 7 až 9 hodinami. Pokud je to jen trochu možné, dopřejte svému organismu odpočinek i během dne, nemusíte si hned dávat „šlofíka“, stačí si třeba na čtvrt hodinky sednout ke knížce a vypustit na chvíli starosti denního shonu.

Zařaďte chůzi i intenzivní pohyb

S ničím se to však nesmí přehánět, a to ani s odpočinkem. Dalším důležitým pilířem je totiž pohyb. Ten se podle Petra Havlíčka skládá ze dvou hlavních složek. První složkou je chůze, která se z našich životů vytrácí.

Hodně lidí pracuje u počítače, do práce jezdí autem a nákup si nechají posílat poštou. Zkuste proto chůzi znovu zařadit do svého dne. Při práci vsedě se každých 30, 45 až 60 minut zvedněte a minimálně 3 minuty se pohybujte, nebo si pořiďte polohovací stůl a pracujte chvíli vestoje, případně židli nahraďte na deset minut balančním balónem.

Druhou složkou pohybu je intenzivní pohybová činnost, velmi účinné jsou tzv. vysoce intenzivní intervalové tréninky, díky kterým jednak spotřebujeme více energie, jednak dojde k většímu vyčerpání a udržíme si rychlejší metabolismus po delší dobu. Efektivní bývá také svalový trénink, díky kterému se buňky stávají vnímavějším vůči inzulinu, a my tak lépe zpracováváme přijaté sacharidy.

Metabolismus urychlují i studené nápoje

Nesmíme zapomenout na správné stravování. I když slovo „správné“ může být trochu ošidné. Co konkrétně tedy Petr Havlíček doporučuje?

Za základ považuje vyřazení ultra zpracovaných potravin. „Opravdu nejezte průmyslově zpracovávané potraviny. Nemají výživovou hodnotu a objevují se studie, že mohou způsobovat zdravotní komplikace. Dopřejte si čerstvé, lokální potraviny a jezte je v klidu a s veselou myslí,“ radil výživový poradce v rozhovoru pro Český rozhlas.

Co bychom naopak měli zařadit do každého jídla, jsou bílkoviny. Na jejich zpracování totiž spotřebujeme větší množství energie. Neměli bychom se vyhýbat ani pálivému koření, které urychluje metabolismus stejně jako káva a zelený či černý čaj.

Důležitý je také dostatečný příjem tekutin, kdy jsou pro zrychlení metabolismu lepší nápoje o nižší teplotě, než je teplota těla. Organismus totiž musí vynaložit energii navíc na jejich ohřátí.

Zdroj: Rozum v troubě, Český rozhlas

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články